DELTE MENINGER: Forfatter Unni Lindell, kunstner Vebjørn Sand og kunstner Hariton Pushwagner hadde alle delte meninger om kritikken som kulturministerens fest har fått. Tirsdag kveld var de alle til stede, og diskuterte mer enn gjerne problematikken. Foto: NTB scanpix
DELTE MENINGER: Forfatter Unni Lindell, kunstner Vebjørn Sand og kunstner Hariton Pushwagner hadde alle delte meninger om kritikken som kulturministerens fest har fått. Tirsdag kveld var de alle til stede, og diskuterte mer enn gjerne problematikken. Foto: NTB scanpixVis mer

Linda Hofstad Helleland:

På kulturministerens utskjelte samling: - For teit å diskutere gjestelista

Dette mener de inviterte om kritikken.

PARKVEIEN (Dagbladet): Tirsdag kveld var det duket for champagne og mingling i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien i Oslo. Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) hadde invitert over 250 gjester fra det norske kulturliv til å delta, blant dem Marcus & Martinus, Åsne Seierstad og Tshawe Baqwa.

Fra regjeringens side har det vært et forsøk på å hylle kulturlivet, slik vi allerede gjør med våre idrettsstjerner. På tross av et nobelt forsøk, har arrangementet fått massiv kritikk fra flere i bransjen.

Christer Falck har skrevet at «det er vel nesten det flaueste man kan stille opp på», og BT-kommentator Mathias Fischer har poengtert at artister som oftest blir hyllet hele tida. Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsmann, Arild Grande, var også kritisk til samlingen.

- Kulturministeren ønsker å sole seg i glansen fra folk som har oppnådd suksess i utlandet, har han uttalt til NRK.

Så, hva gjorde egentlig kultureliten i Parkveien tirsdag kveld?

- Alle kommer

- Jeg synes det er stas å bli satt pris på. Vi forfattere sitter mye alene og jobber, og derfor er det ekstra hyggelig med en oppmerksomhet. Det er dessuten for lite fest i Norge, så dette blir gøy, sier forfatter Unni Lindell til Dagbladet.

Hun har pyntet seg i kveld, og nyter et glass med vin sammen med de andre gjestene. Hun har fått med seg kritikken som haglet på forhånd, men forstår seg ikke på den. Spesielt har hun hengt seg opp i sitatet til Christer Falck.

FORSTÅR IKKE: Forfatter Unni Lindell mener at enkelte av de kritiske utspillene som har kommet i forkant ikke holder vann. Her er hun sammen med forfatter Jørn Lier Horst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORSTÅR IKKE: Forfatter Unni Lindell mener at enkelte av de kritiske utspillene som har kommet i forkant ikke holder vann. Her er hun sammen med forfatter Jørn Lier Horst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Han sier jo at dette er det flaueste man kan stille opp på, men jeg vet ikke helt jeg. «Robinson»-øya er kanskje hakket flauere, forteller hun og ler.

- Alle typer mennesker kommer hit i kveld, og det må vi akseptere og anerkjenne. Det blir for teit å diskutere gjestelista og hvorvidt den inneholder riktige eller feil navn. Vi skal hylle kultur, uavhengig av hva enkelte må mene om det, forklarer forfatteren.

Skuespiller Silje Seljeseth forstår kritikken, men mener det finnes andre måter å løse saken på, og at boikott ikke er løsningen.

- Jeg er her fordi jeg synes det er fint å ha en dialog om hvor viktig kultur er, og det å møte opp er for min del viktig. Folk får gjøre som de vil, men ting blir ikke bedre av å ikke møte opp. Her får jeg i hvert fall diskutert min mening med de som er til stede, sier hun.

- Finnes større problemer

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen forteller til Dagbladet at han, i likhet med Lindell og mange andre Dagbladet har snakket med, setter pris på invitasjonen. Han synes også det er fint at arrangementet er blitt diskutert på forhånd.

- Det er flott at folk sier det de mener, vi har jo ytringsfriheten for en grunn. Folk kan være uenige i valgkamp og liknende, men ellers i Norge er forskjellene små, så jeg tenker egentlig at det finnes større problemer å diskutere på spalteplass. Men ja, det er flott at alt kan diskuteres, sier han.

Rolfsen understreker at han selv er medlem av Arbeiderpartiet, og at han ikke alltid ser øye til øye med Høyre når det kommer til kulturpolitikk. Likevel trekker han fram viktigheten av arrangementet.

- Vi har forskjellige ønsker, men dette er en bra og viktig kveld. Det er ingen grunn til å grave skyttergraver mellom partiene her nå, avslutter han.

FORNØYD: Kunstner Hariton Pushwagner var på Hellelands kultursamling tirsdag kveld. Her fikser han på sveisen og slipset før mottakelsen startet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORNØYD: Kunstner Hariton Pushwagner var på Hellelands kultursamling tirsdag kveld. Her fikser han på sveisen og slipset før mottakelsen startet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- En ære

En som storkoste seg tirsdag kveld, var den kjente kunstneren Hariton Pushwagner. Han brukte store deler av kvelden på å mingle, og fortalte til Dagbladet at han så på det som en stor anerkjennelse å få komme.

- Jeg vil jo se hva som skjer her i dag. Det er en ære å bli invitert, og at jeg teller blant de over to hundre andre som er bedt, er kjempestort. Det er viktig at kunstnere får møtt hverandre, sier han.

Vebjørn Sand er av samme oppfatning. Han har ikke fått med seg debatten som har versert i Norge rundt arrangementet, men mener det er fint at kulturlivet får møtes - uavhengig av hvilken gren man tilhører.

HYLLER: Vebjørn Sand mener den norske regjeringen har fått til mye på kulturfronten, og mener at mye av pengene som brukes er vel verdt det. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HYLLER: Vebjørn Sand mener den norske regjeringen har fått til mye på kulturfronten, og mener at mye av pengene som brukes er vel verdt det. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- I New York har det lenge vært tradisjon for at kunstnere blir invitert hos generalkonsulen, og det er på høy tid at det samme skjer nå. Kulturlivet er bredt og mangfoldig, og her får man en unik mulighet til å treffe bransjen, forklarer Sand.

Musikkprodusent David Eriksen mener at det er fint å bli lagt merke til av regjeringa.

- Jeg fikk en veldig hyggelig invitasjon, og da måtte jeg bare ta turen. Kulturdepartementet har vist en interesse for musikk de siste åra, og har lagt merke til at det faktisk er en reel eksport og en næring man kan tjene penger på, forteller han.

MUSIKALSK: David Eriksen er fornøyd med at regjeringen har begynt å fokusere på musikk, og synes det er hyggelig at han ble invitert på arrangementet. Han skulle bruke anledningen til å snakke med andre i bransjen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MUSIKALSK: David Eriksen er fornøyd med at regjeringen har begynt å fokusere på musikk, og synes det er hyggelig at han ble invitert på arrangementet. Han skulle bruke anledningen til å snakke med andre i bransjen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Plager meg ikke

Helleland har tidligere, overfor VG, svart på kritikken fra det norske kulturmiljøet. Hun fortalte da at det ikke var henne personlig, men fagfolk i Kulturdepartementet og folk fra kunstnerorganisasjoner som hadde satt sammen gjestelista.

Overfor Dagbladet forteller hun tirsdag kveld at kritikken ikke bryr henne stort.

- Det er sånn på kulturfeltet at man fort blir kritisert dersom man tenker nye tanker eller gjør noe annerledes. Jeg synes spesielt at det er rart at AP var ute med kritikk, for de har selv arrangert mange selskaper for norske idrettsutøvere. Hvorfor ikke unne kunstnerne det samme? spør Helleland.

- Kritikken plager meg ikke, vi er helt sikre på at dette er viktig for å markere innsatsen til samtlige i norsk kulturliv.

IKKE PLAGET: Kulturminsteren talte til de oppmøtte gjestene i regjeringens representasjonsbolig tirsdag kveld. Til Dagbladet forteller hun at kvelden skal brukes til å diskutere, og at kritikken ikke plager henne. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IKKE PLAGET: Kulturminsteren talte til de oppmøtte gjestene i regjeringens representasjonsbolig tirsdag kveld. Til Dagbladet forteller hun at kvelden skal brukes til å diskutere, og at kritikken ikke plager henne. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Noe spesielt høy partyfaktor kunne heller ikke Høyre-politikeren love, og fortalte at det ville bli noen timer med faglige samtaler, taler og «litt mat og drikke», noe det også ble.

- Kvelden så langt har vært hyggelig. Det er for tidlig å snakke om at det blir en årlig begivenhet, men i kveld skal vi i hvert fall diskutere hvordan ting kan bli bedre, avslutter hun.