Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

OSLO ER DE MANGE KNIVERS BY

På kunstutstillinger i knivstikkerhovedstaden

Og i ly av volden ser vi på norsk kunst av ypperste klasse

KNIV I VATN: Oslo er en fin by, men det er alt for mye vold i gatene nå. Det er kniver hver eneste helg. Nå må de ansvarlige ta grep. Vi andre? Nei, vi går på kunstutstilling og ser den fantastiske utstillingen med Per Kleivas kunst, KNIV I VATN. Foto: Tom Stalsberg
KNIV I VATN: Oslo er en fin by, men det er alt for mye vold i gatene nå. Det er kniver hver eneste helg. Nå må de ansvarlige ta grep. Vi andre? Nei, vi går på kunstutstilling og ser den fantastiske utstillingen med Per Kleivas kunst, KNIV I VATN. Foto: Tom Stalsberg Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vårt nye nettsted, nei, podkast skal hete: Helt på trynet.no. Sponset av soloppganger, ugler og våpensmuglere. Her skal vi ta for oss saker og ting som ikke hører hjemme noe som helst sted, og ikke henger på greip eller hører sammen. Først ut er vold og kunst. Eller er det omvendt? Saken er myntet på de av befolkningen som lever i sin egen boble, og nei, det er ikke fake news.

Knivstikkerhovedstaden en søndag. Hvem tar grep om gatevolden som skjer helge etter helg ved at unge mennesker blir utsatt for brutal vold med kniver? Dette av gjenger, tilfeldig og det er også unge som angriper politiet. Hvem har lukket øynene altfor lenge? Du? Jeg? Hva gjøres?

Vi hører selvsagt ropene fra den andre ytre høyreside om svenske tilstander, men vi blir ikke med på dette stigmatiserende og lite løsningsorienterte hundegutterske prylekor, men kan nok delvis enes om at deler av storbyen akkurat nå framstår som meget lite tilfredsstillende: Raymond Johansen! Hva gjør du og dere?

Politiet? Justisminister? Skoler. Foreldre. Utekontakter. Nattens gode ravner. Du/De og jeg? Kom igjen, dette holder ikke. Grep må foretas. Akutt. Pressen. Vi. Jeg? Stikker ingen, men i går en tur rundt i samme knivstikkerby.

Dog i de helt stille og rolige områder som badet i den nydeligste himmelsol fra høstens fargerikeste skrin. Først innom Kunstnernes Hus for å se utstillingen, ja, den heter «Kniv i vatn».

Dette er en flott retrospektiv utstilling viet Per Kleiva (1933-2017). Vi snakker om et poetisk, politisk, stilsikkert, dvelende, provoserende, pop, fargesprakende, utradisjonelt, tettpakket og visjonært kunstnerskap. Helt helikopter, den amerikanske angsten. T

Ta med deg din beste venn og gå dit. Hvis din beste venn ikke kan, ta med en nær uvenn. Etter Kleiva ta turen forbi Grotten, der Jon Fosse nok ikke er hjemme og byr på en kopp billig nypete, og ned til Kunstnerforbundet i skyggen av Oslos lamslått rådhus.

I forbundet en salgsutstilling, der snart alle verkene er solgt, av eksemplariske, mystiske og stilistiske Leonard Rickhard. En av vår samtids store, kanskje. Titt også nøye på Krohgs trekkspiller utenfor døra.

Har du så mer tid, lystgass og plass i kuppelhuet er det verdt å sveve ut en tur til Henie Onstad der den største etter Arne Ekeland, Håkon Bleken, virkelig har historisk stålkontroll over hele kunstsenteret med «Do not go gentle». Hold pulsen, bleken – men meget fattet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!