På lag med grasrota

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SMUGLING: Carl I. Hagen har skrevet ny biografi, og den tidligere formannen for lov og orden-partiet FrP innrømmer her at han som 19-åring smuglet alkohol fra Tyskland. Å ta med mer enn alkoholkvoten tillater over grensen er han slett ikke alene om, og innrømmelsen vil neppe få konsekvenser for Hagen. Mer interessant er Hagens begrunnelse for å smugle. «Jeg så ikke at det var noe galt i å smugle når politikerne hadde innført skyhøye avgifter på alkohol. Jeg tolket dette som en slags oppfordring til å smugle. Jeg må innrømme at jeg fortsatt ser det litt på samme måte», skriver Carl I. Hagen i sin biografi.

Vi har hatt den fornøyelse å forske på fenomenet grensehandel slik det utspiller seg i grensehandlernes mekka – Svinesund. Grensehandlerne skiller seg ikke fra befolkningen som helhet verken når det gjelder alder, utdanningsnivå, inntekt eller om de er i arbeid eller er trygdet. Kun når det gjelder partisympati skiller de seg ut – FrP-velgeren er overrepresentert i forhold til den oppslutning de har i befolkningen som helhet. 51 prosent av grensehandlerne i vårt materiale oppgav å stemme FrP. Grensehandel er altså politisk motivert – det er en særegen form for politisk forbruk, det er høyresidens form for politisk forbruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.