På lag med grasrota

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SMUGLING: Carl I. Hagen har skrevet ny biografi, og den tidligere formannen for lov og orden-partiet FrP innrømmer her at han som 19-åring smuglet alkohol fra Tyskland. Å ta med mer enn alkoholkvoten tillater over grensen er han slett ikke alene om, og innrømmelsen vil neppe få konsekvenser for Hagen. Mer interessant er Hagens begrunnelse for å smugle. «Jeg så ikke at det var noe galt i å smugle når politikerne hadde innført skyhøye avgifter på alkohol. Jeg tolket dette som en slags oppfordring til å smugle. Jeg må innrømme at jeg fortsatt ser det litt på samme måte», skriver Carl I. Hagen i sin biografi.

Vi har hatt den fornøyelse å forske på fenomenet grensehandel slik det utspiller seg i grensehandlernes mekka – Svinesund. Grensehandlerne skiller seg ikke fra befolkningen som helhet verken når det gjelder alder, utdanningsnivå, inntekt eller om de er i arbeid eller er trygdet. Kun når det gjelder partisympati skiller de seg ut – FrP-velgeren er overrepresentert i forhold til den oppslutning de har i befolkningen som helhet. 51 prosent av grensehandlerne i vårt materiale oppgav å stemme FrP. Grensehandel er altså politisk motivert – det er en særegen form for politisk forbruk, det er høyresidens form for politisk forbruk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer