På låven sitter nissen med sitt bakholdsangrep

Se det første klippet fra Bent Hamers nye film, «Hjem til jul».

||| Haugesund (Dagbladet):

Bent Hamer er en sindig kar. Det spontane svaret hans desto mer kraftfullt:

- Det var et helvete!

For Hamer liker å planlegge innspillingen nøye før filmene hans går i opptak. Selvsagt. Man må jo det.

Men som alle nordboere vet, er det et element man ikke kan rå over, hvor mye man enn skulle ønske at man kunne det.

Sin nyeste film, «Hjem til jul», la han til svenske Östersund. Det stedet i Norden med størst sannsynlighet for snø om vinteren.

Men da han kom med skuespillere, stab og kameraer, var det regn og bare gater.

- Heldigvis har Östersund en snøgaranti. De har lagre på størrelser med fotballbaner og kjørte på lass etter lass. Etter hvert begynte arrangørene av et verdenscuprenn i skiskyting å bli smånervøse. De fryktet vel at trassene deres skulle bli redusert til to kokainstriper gjennom landskapet.

Dermed måtte han sende lastebiler opp på fjellet og hente snøen selv. Og den siste innspillingsuka kom endelig de 25 minusgradene og snøen.

- Det er merkelig med det, men det går seg alltid til på en måte.

Langt unna Disney «Hjem til jul» er basert på Levi Henriksens novellesamling «Bare mjuke pakker under treet». Hamer har plukket ut fem av novellene, skrevet en sjette historie selv og flettet dem sammen til en julefortelling.

PÅ BRYGGEKANTEN: Regissør Bent Hamer har vist fram klipp fra den nye filmen sin, «Hjem til jul», under filmfestivalen i Haugesund. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
PÅ BRYGGEKANTEN: Regissør Bent Hamer har vist fram klipp fra den nye filmen sin, «Hjem til jul», under filmfestivalen i Haugesund. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

- Jeg synes selv det er blitt en rørende film, og at jeg har klart å få ut potensialet til materialet.

Det skal også ha blitt hans mest publikumsvennlige film til nå. Det er i hvert fall det folk som har sett den har sagt til ham.

- Hva de legger i det, må du neste spørre dem om. De som har sett de andre filmene mine vil kjenne igjen tonen. Det har ikke vært meningen å lage årets store norske julefilm, og dette er langt unna noen Disney-fortelling, men det er kanskje noe med jula som er velkjent og lett å identifisere seg med.

- Har det vært et poeng for deg å bli mer tilgjengelig?

- Nei, jeg lager ikke filmer for å trekke et stort publikum. Samtidig er det jo ingen som ikke vil at mange skal komme og se filmene deres. Når du lager en film så sjelden som hvert tredje år, må du nesten lage det du har lyst til.

Nye prosjekter I slutten av september får filmen verdenspremiere på filmfestivalen i San Sebastian. Den kommer på norske kinoer i midten av november.

Hamer antyder også at filmen kan komme til å bli satt opp i en rekke andre land, men smiler hemmelighetsfullt når vi ber ham utdype.

Det samme gjør han når han forteller at han så smått har begynt å sysle med nye prosjekter.

- Jeg gleder meg til å komme i gang med manusskrivingen. Noen av ideene mine inkluderer mer utenlandsopptak enn de seineste filmene mine, røper han.