PENGER: Kanskje Karl Ove Knausgård kan komme og snakke om pengene han har tjent på «Min kamp»-bøkene på Litteraturfestivalen på Lillehammer, der temaet for neste års festival er nettopp penger. Her drikker han champagne under Louisiana Litteraturfestival i København etter å ha fullført det sjette bindet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
PENGER: Kanskje Karl Ove Knausgård kan komme og snakke om pengene han har tjent på «Min kamp»-bøkene på Litteraturfestivalen på Lillehammer, der temaet for neste års festival er nettopp penger. Her drikker han champagne under Louisiana Litteraturfestival i København etter å ha fullført det sjette bindet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.Vis mer

På Litteraturfestivalen er det penga det står på

Litteraturfestivalen på Lillehammer har valgt tema for neste års festival.

(Dagbladet): Penger er ifølge Vidar Sandbecks «Pengegaloppen» til bekymring for både fattig og for rik.

Da også for forfattere, samfunn- og litteraturinteresserte. Og mellom 29. mai og 3. juni neste år får de sistnevnte gruppene sjansen til å lufte sine tanker om cash, valuta, finans, kreditt, privatøkonomi eller andre pengerelaterte temaer som måte oppta dem.

Neste års tema for Litteraturfestivalen på Lillehammer er nettopp «Penger».

Marit Borkenhagen, som tidligere i år tok over rollen som sjef for Litteraturfestivalen, opplyser at de har valgt temaet fordi penger er et aktuelt tema som angår alle og åpner for mange diskusjoner og debatter.

- Det er et evig aktuelt tema, men det er mye som står på spill med hensyn til penger for tida. Og hvis man ser på konfliktene som pågår i verden, er ofte penger en en viktig faktor, sier Borkenhagen.

Da hun påtok seg jobben som sjef for festivalen ga hun uttrykk for at ambisjonen var at festivalen skal ha både bredde og dybde, at den skal by på fristelser både for et alminnelig lesende publikum og at festivalen samtidig tar sitt samfunnsansvar på alvor.

Nøyaktig hvordan festivalen vil behandle temaet er ikke klart ennå.

- Det er litt for tidlig å si, men vi har mange navn på blokka. Dette er opplagt et tema som er naturlig å koble til sakprosa. Men det er også mange skjønnlitterære forfattere som er aktuelle innenfor temaet, sier hun.

Borkenhagen nevner blant annet at det kan være spennende å ta for seg hvordan kunsten har forandret karakter i kjølvannet av finanskrisen.

- Det er mange måter å utforske dette temaet på. Penger kan både sees i et lite og personlig perspektiv, samtidig som at det åpner for å diskutere verdensomspennende problematikk på makronivå. Det er derfor vi har latt oss fascinere av dette temaet, og det gir oss en retning i å utforme neste års utgave av festivalen, sier Borkenhagen.