På millimeteren

Filmbilder så skarpe at de virker tredimensjonale. Det frister arrangørene med når 70mm-festivalen starter fredag, med mange storfilmer på programmet.

For andre gang arrangeres 70 mm-festival på Filmens Hus i Oslo.

Etter fjorårets suksess med utsolgte forestillinger og besøk fra den store verden,
er festivalen utvidet med tre dager og flere forestillinger. Mange av filmene vises to ganger for at folk skal slippe
å møte utsolgte filmtitler.

Storfilmer på storformat

Åpningsfilmen som vises i dag er Stanley Kubricks «Spartacus» (1960). Kirk Douglas spiller hovedrollen som leder for et slaveopprør i Romerriket. På festivalen vises den restaurerte versjonen, med biter som ble klippet bort i originalen.

Andre klassiske amerikanske storfilmer er «Ben Hur» (1959), filmen som har vunnet flest Oscarpriser noensinne med elleve statuetter, «Dr. Zhivago» (1965), som er laget etter en roman av Boris Pasternak, og «Mytteriet på Bounty» (1962) med Marlon Brando i hovedrollen.

Av spenningsfilmer vises filmer som «Ørneredet» (1969), med Clinter\'n som agent under 2. verdenskrig, i tillegg til Spielbergs «Indiana Jones og det siste korstog» (1989).

Mer «naturlig» spenning kan du oppleve i filmene «Baraka»(1993) og «Karakatoa» (1969). Den første forteller uten dialog om menneskets rolle på planeten jorden, med filmopptak fra 24 land på seks kontinenter. «Krakatoa» spinner historien sin rundt et vulkanutbrudd i 1883.

Selv om det er mest amerikansk film på programmet, er det noen få unntak. «Veiviseren» (1987) av Nils Gaup, og den russiske Cannes-vinneren «The Story of the Flaming Years» (1961).

Det er størrelsen det kommer an på

Men hva er det egentlig som er så spesielt med 70 mm-film, at det får sin egen festival?

I 70mm-formatet blir bildet skarpere enn det du er vant å se på kino. Rent teknisk er det fordi filmflaten er to og en halv ganger så bred som vanlig 35 mm film. Dermed må ikke filmen blåses like stort opp på lerretet, og bildet blir mindre kornet.

Man kan også kjøre mer lys gjennom filmen uten at den brenner opp, fordi lyset fordeler seg på en større bildeflate. Dermed blir filmen også mer lyssterk og «glødende» enn vanlig.

Tidligere var 70 mm-film mye brukt på storfilmer nettopp fordi det ga god bilde- og lydkvalitet. Men produksjonen var kostbar, og ble erstattet av 35 mm-film med digitallyd.

Filmene på programmet

Baraka

Ben-Hur

Cheyenne Autumn

Dr. Zhivago

The Story of the Flaming Years

Grand Prix

Indiana Jones og det siste korstog

Krakatoa - Øst for Java

Mytteriet på Bounty

Song of Norway

S.O.S Nordpolen

Spartacus

Veiviseren

Ørneredet

Les mer om festivalen på sidene til

70 mm-festivalen.

Programmet kan du også lese her på Manual, på våre sider om festivalen eller våre sider om Cinemateket.