DEBATT

På min skole har fraværet gått ned med over 30 prosent. Det er til å juble av!

De nye fraværsreglene er ikke skapt for sutrete leger og misfornøyde akademikerbarn.

OMDISKUTERT FRAVÆRSGRENSE: Det er lett å glemme hvorfor fraværsreglene har kommet. Sammenlignet med fraværet i yrkeslivet, har fraværet blant elever vært skyhøyt, skriver spaltist Karl-Erik Kval. Her fra Saupstad skole i Trondheim. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
OMDISKUTERT FRAVÆRSGRENSE: Det er lett å glemme hvorfor fraværsreglene har kommet. Sammenlignet med fraværet i yrkeslivet, har fraværet blant elever vært skyhøyt, skriver spaltist Karl-Erik Kval. Her fra Saupstad skole i Trondheim. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De nye fraværsreglene som kom i høst innebærer at elever i den videregående skolen som hovedregel ikke skal få karakter dersom de har mer enn ti prosent udokumentert fravær i et fag.

Nå har ordningen virket i et par måneder. Hva er fasiten så langt?

Sammenligna med tilsvarende periode i fjor har vi på min skole sett en nedgang i fraværet på over 30 prosent. Ja, du leste riktig: over 30 prosent. Ingen grunn til å tro at det er annerledes på andre skoler. Og det er ikke noe annet enn til å juble av.

Men ikke alle jubler. Leger bekymrer seg for at elevene skyver andre pasienter ut køen. Og elever klager over et rigid system som gir dem mer fravær, ikke mindre (fordi de må til legen for å få lege-erklæring). Elevorganisasjonene klager over formynderi og kontrollregime.

Det er lett å glemme hvorfor disse reglene har kommet. Det registrerte fraværet i Oslo-skolen har for eksempel vært godt over 10 prosent de siste årene. Alle som jobber i skolen, vet at enkelte lærere ikke fører fravær slik de skal. Det reelle fraværet kan en derfor med god grunn anta at har vært enda høyere. Sammenligna med fraværet i yrkeslivet – som er mellom fem og seks prosent – er fraværet blant elever med andre ord skyhøyt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer