På nattbordet

Si meg hva du leser og jeg skal si deg hvilket terrornettverk du støtter.

HVA HAR DU PÅ NATTBORDET? Utallige er de børsmeklere som går og venter på telefon fra den spalten på DNs nest siste side slik at de kan få informert hele verden om at de er sååå glad i Dostojevskij og at de alltid vender tilbake til sin Hamsun, bortsett fra akkurat nå, hm, vel...dikt? Hvordan ville de reagert hvis noen ubedt sjekket nattbordets virkelige innhold? Eller bibliotekkortets data? Eller de elektroniske handlelistene fra nærmeste bokhandler? Og hvis det var politiet som kartla folks lesevaner?

DENNE ORWELLSKE skrekkvisjonen er blitt virkelighet i USA. I 1998 vakte det lokal mediestorm at spesialetterforsker Kenneth Starr forlangte å få utlevert kvitteringer fra to Washington-bokhandlere der Monica Lewinsky var kunde. Barnes & Noble og Kramerbooks fikk etter hvert rettslig medhold for at folks bokkjøp - selv om det skulle dreie seg om telefonsexromanen «Vox» i gave til USAs president Bill Clinton - faktisk er en privatsak. Butikkpersonalet var etterpå iført T-skjorter med stolte erklæringer om at de ALDRI skulle avsløre noens lesevaner. Heller gå i fengsel enn...osv. Nå har de imidlertid fått ny grunn til bekymring.

ETTER 11. SEPTEMBER har terrorfrykten laget stygge arr i den siden ved Amerika vi liker og beundrer. Der det før var ryggmargsrefleks å beskytte frie ytringer og privatlivets fred, må folk nå finne seg i at FBI eller CIA «ser deg». Skjønt, alle finner seg ikke i det. På det offentlige biblioteket i Santa Cruz i California er det kommet opp et nytt skilt i skranken: «Advarsel: Selv om Santa Cruz bibliotek gjør alt vi kan for å beskytte ditt privatliv, kan lister over alle bøker du tar ut på dette biblioteket bli utlevert til føderalt politi i henhold til USA Patriot Act. Spørsmål om denne politikken bør rettes til justisminister John Ashcroft.»

USA PATRIOT ACT har vide hjemler til overvåking av ikke bare potensielle terrorister, men av en hvilken som helst hvermannsen som tilfeldigvis skulle være nabo av en potensiell terrorist. Seksjon 215 i Ashcrofts nye lov gir myndighetene rett til å snoke i folks lesevaner, via data fra biblioteker og bokhandlere. The American Library Association har slått alarm og vedtatt en kraftig resolusjon mot ordningen. En uavhengig kongressrepresentant, Bernie Sanders, skal legge fram et tillegg til Seksjon 215 som vil kreve en rettslig kjennelse før bibliotekarer og bokhandlere blir pålagt å utlevere noe som helst.

LOVEN RAMMER særlig universitetsbiblioteker, der studenter og forskere nå ikke lenger tør låne bøker om f.eks. terrororganisasjoner, atomkraft eller biologiske våpen, hevder ALA, som viser til at minst 85 institusjoner har hatt besøk av etterforskere. Mest rammer den likevel det uramerikanske idealet om frihet.