KOMMENTARER

NHOs årskonferanse:

På NHOs årskonferanse kvekker de som trofaste sosialdemokrater

Men er det en and, bare fordi den høres ut som en?

KVEKKER: "Vi er hotellbransjens FN" ropte en meget aktiv Petter Stordalen, Eier av Strawberry og Nordic Choice Hotels på NHOs årskonferanse 2018.
KVEKKER: "Vi er hotellbransjens FN" ropte en meget aktiv Petter Stordalen, Eier av Strawberry og Nordic Choice Hotels på NHOs årskonferanse 2018. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Når næringslivet inviterer kongelige, statsoverhodet, regjeringsmedlemmer, en redaktør i The Economist, bedriftseiere, og andre samfunnstopper til årskonferanse, er det rimelig å forvente at det ikke er langt mellom Høyre-velgerne i salen. Næringslivsledere og investorer: Kapitalister av klassisk merke.

De er selvfølgelig tilstede, men det begynner imidlertid å bli noen år siden deltakerne på NHOs årskonferanse fråtset i struts, krokodille og hummer. Trampeklapp for deregulering og skattelette er erstattet med varm omtale av partssamarbeid, godt arbeidsmiljø, mangfold, kompetanseheving og tillit. Selv statsminister Erna Solberg erstattet «vekstfremmende skattelettelser» med «gode rammevilkår».

De patos-tunge appellene til humankapitalen kom i hyppige intervaller på dagens konferanse, med navn «Verdien av arbeid». Det er et interessant skifte. Selv med den blåeste regjeringen i moderne tid, trekker retorikken mot sentrum - fra både NHO og statsministeren. Det er en høyre-bølge i Norge om dagen, men virker ikke som det er høyrepolitikk som gjør den populær.

Heiaropene til verdiskaperne, gründerne og bedriftseierne er selvsagt tilstede, men arbeiderne trekkes fram som gullet. Både de som står i arbeidslivet, og de vi må få inn. Som NHOs sjefsøkonom, Øystein Dørum, gjentok fra scenen i sitt foredrag: Det er arbeid som trygger velferden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer