KVEKKER: "Vi er hotellbransjens FN" ropte en meget aktiv Petter Stordalen, Eier av Strawberry og Nordic Choice Hotels på NHOs årskonferanse 2018.
KVEKKER: "Vi er hotellbransjens FN" ropte en meget aktiv Petter Stordalen, Eier av Strawberry og Nordic Choice Hotels på NHOs årskonferanse 2018. Vis mer

KOMMENTARER

NHOs årskonferanse:

På NHOs årskonferanse kvekker de som trofaste sosialdemokrater

Men er det en and, bare fordi den høres ut som en?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Når næringslivet inviterer kongelige, statsoverhodet, regjeringsmedlemmer, en redaktør i The Economist, bedriftseiere, og andre samfunnstopper til årskonferanse, er det rimelig å forvente at det ikke er langt mellom Høyre-velgerne i salen. Næringslivsledere og investorer: Kapitalister av klassisk merke.

De er selvfølgelig tilstede, men det begynner imidlertid å bli noen år siden deltakerne på NHOs årskonferanse fråtset i struts, krokodille og hummer. Trampeklapp for deregulering og skattelette er erstattet med varm omtale av partssamarbeid, godt arbeidsmiljø, mangfold, kompetanseheving og tillit. Selv statsminister Erna Solberg erstattet «vekstfremmende skattelettelser» med «gode rammevilkår».

De patos-tunge appellene til humankapitalen kom i hyppige intervaller på dagens konferanse, med navn «Verdien av arbeid». Det er et interessant skifte. Selv med den blåeste regjeringen i moderne tid, trekker retorikken mot sentrum - fra både NHO og statsministeren. Det er en høyre-bølge i Norge om dagen, men virker ikke som det er høyrepolitikk som gjør den populær.

Heiaropene til verdiskaperne, gründerne og bedriftseierne er selvsagt tilstede, men arbeiderne trekkes fram som gullet. Både de som står i arbeidslivet, og de vi må få inn. Som NHOs sjefsøkonom, Øystein Dørum, gjentok fra scenen i sitt foredrag: Det er arbeid som trygger velferden.

Det framstår som en ektefølt påminnelse fra NHO til sine medlemmer. På sikt er det ingen av dem som tjener på økte forskjeller, økt uro, mindre tillit og utenforskap. Samfunnskontrakten mellom kapitalen og arbeidere må kontinuerlig vedlikeholdes og reforhandles - men hovedlinja ligger fast. Vekst og velstand for næringslivet krever kompromiss og fordeling. Mellom lønnsomhet og profitt, og gode vilkår og rettigheter for arbeidstakere.

Det var også et av de store poengene fra NHO før konferansen: Høye lønninger er viktig for å sikre at bedrifter hele tiden søker effektivisering og modernisering. Fordi arbeidskraft koster, må bedrifter alltid strebe etter å øke produktiviteten. Det betyr imidlertid at arbeidskraft også må sies opp når den ikke leverer nok - eller når teknologi effektiviserer bort arbeidsplasser.

Skjønnheten med den norske modellen er at også fagbevegelsen helhjertet støtter en slik linje. Så lenge vi har ordninger som står parat til å gi arbeidere som må forlate en bedrift ny kompetanse til å skaffe seg annet arbeid, og arbeiderne som forblir i bedriften får en rettferdig andel av overskuddet som produseres, er det en ordning vi alle er tjent med. Som NHO-presidenten påpekte fra scenen i dag, kan vi ikke beskytte oss mot økende krav til produktivitet eller fra konkurranse. Men vi kan sikre at alle som må leve med det, gjør det under vekst og velstand.

Skrikende fra scenen gjentok milliardær Petter Stordalen mye av det samme. Han ropte seg hes på et budskap om inkludering av folk som faller utenfor. «Vi er hotellbransjens FN» proklamerte Stordalen. Både han og samfunnet tjener på inkludering av de som faller utenfor - enten det er fordi de er innvandrere, tidligere kriminelle eller har funksjonsnedsettelser.

Det heter seg at hvis noe ser ut som en and, svømmer som en and og kvekker som en and, så er det mest sannsynlig en and. Hos NHO ser kanskje ikke alle ut som sosialdemokrater, men i dag kvekket de som en.

Framover følger vi spent med på om NHO og deres medlemsbedrifter følger opp med vilkår og et arbeidsliv av samme standard som de i hele dag har snakket så varmt om og smykket seg med. Og om kapitalen som har nytt svært gunstige vilkår de siste fem åra, også er forberedt på å gi i forhandlinger framover. Begynnerlønna for ansatte på Stordalen-hoteller var ifølge Fri Fagbevegelse 24.000 kroner måneden – brutto, i 2016. Ikke fikk de et øre i lokale lønnstillegg heller, melder samme avis. Så noe raushet gjenstår kanskje fra akkurat den milliardæren.

Det er likevel de store linjene det er verdt å merke seg i dag. Etter oljekrisen sto NHO-sjef Kristin Skogen Lund og tidligere LO-leder Gerd Kristiansen, sammen på scenen med et budskap om felles dugnad i lønnsdannelsen. Da var skyene som hang over norsk økonomi mørkere enn i dag.

For øyeblikket er ledigheten på vei ned og veksten i økonomien på vei opp. Men det er mange trusler i sikte, skal vi tro NHO. Den langvarige oljealderen er bak oss, vi må jobbe mer, eldrebølgen treffer oss snart med full styrke, innvandrere må inkluderes og automatiseringen kan ta arbeidsplasser. Hvis Norge fortsatt skal være et samfunn med små forskjeller og like muligheter (NHO-presidentens ord, ikke mine), må flere jobbe.

I dag var LO-leder Hans Christian Gabrielsen også på scenen. Med et budskap som samsvarte godt med NHOs. Med tanke på alle utfordringene som kommer, er den gode tonen partene mellom noe vi bør verdsette høyt. Og dreiningen mot sentrum inviterer til felles innsats og kompromiss. For når konfliktene framover kommer på løpende bånd, er det nettopp det som gjelder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer