OSLO 20060612:
STARTET PÅ BIBLIOTEKET:  Trine Angelsen begynte forfatterkarrieren med et besøk på biblioteket.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
OSLO 20060612: STARTET PÅ BIBLIOTEKET: Trine Angelsen begynte forfatterkarrieren med et besøk på biblioteket. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

På oppdagelsesferd

Trine Angelsens karriere som forfatter startet en kveld etter stengetid på biblioteket i Fauske.

– Hvordan var biblioteket der du vokste opp?

– Mitt lokale bibliotek her på Fauske er i to etasjer. I første etasje er det bøker for barn og unge. I andre etasje for voksne. Jeg styrer alltid inn i avdelingen for faglitteratur, årbøker, bygdebøker og andre bøker som jeg kan dra nytte av. Et bibliotek er som en egen verden, som inneholder alt man måtte ønske å lære, og enda litt mer. Det er som et overflødighetshorn.

– Hva er ditt beste minne fra biblioteket?

– Jeg hadde akkurat flyttet til Fauske med en liten forfatterspire i magen, og en kveld stakk jeg innom biblioteket. Hun som jobbet der leita fram den ene stabelen etter den andre til meg. Dette var starten på min karriere som forfatter.

– Hvor mye bruker du biblioteket?

– Jeg bruker biblioteket til å finne opplysninger jeg trenger til mine egne bøker. Jeg setter av ekstra med tid og nyter stunden der inne. Så går jeg mellom reolene, leser titler, trekker fram ei bok, blar litt – og nesten alltid ender jeg opp med noen bøker som jeg ikke visste eksisterte en gang. Biblioteket er for meg som et skattekammer og oppdagelsesferd på samme tid.

– Hvordan er ditt drømmebibliotek?

– Et drømmebibliotek for meg, er at de ansatte lett kan finne bøker jeg leter etter. Stoler og bord, slik at man kan sette seg ned, en lesesal/rom og selvsagt masse bøker. Alt dette har Fauske bibliotek.

– Og den perfekte bibliotekar?

– Den – eller jeg burde heller si de beste bibliotekarene, finnes på Fauske. En gang var jeg på jakt etter ekteskapsloven fra 1870, men fant den ikke. Men en professor i Oslo visste at det lå ei bok fra den tida i Tromsø. Så fjernlånte damen på Fauske den digre lovboka for meg.

– Hvorfor er det viktig å ha folkebibliotek i Norge?

– Jeg tror vi trenger å lese, både for å bedre språket vårt, men også fordi vi har godt av å drømme oss bort, skape bilder selv ut ifra det vi leser. Bøker er dyre, derfor er det så herlig at man kan låne på bibliotek.

I MORGEN: Les om Erlend Loes beste bibliotekminner