På ørkenreise med al-Qaida og kokainsmuglere

Sint undercoverdokumentar om menneskesmugling i Sahara.

HÅPETS ØY: Båtflyktninger fra hele Afrika havner på den lille Italienske øya Lampedusa. De har en drøm om ett bedre liv i Europa. Den italienske forfatteren Fabrizio Gatti kastet seg i havet og ble plukket opp som immigrant for å se hva som skjer med disse menneskene etter at de er kommet i land. 
Foto: AGNETE BRUN/Dagbladet
HÅPETS ØY: Båtflyktninger fra hele Afrika havner på den lille Italienske øya Lampedusa. De har en drøm om ett bedre liv i Europa. Den italienske forfatteren Fabrizio Gatti kastet seg i havet og ble plukket opp som immigrant for å se hva som skjer med disse menneskene etter at de er kommet i land. Foto: AGNETE BRUN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: I et intervju i Klassekampen tidligere i år akket en norsk sakprosaprofessor seg over at journalister tar over bokmarkedet på bekostning av akademikere. Det fører til mindre fordypning, hevdet han.

Den italienske journalisten Fabrizio Gattis bok «Bilal» er passende pensum både for sakprosaprofessoren og for andre som tenker at journalistikk i dag er noe lettvint surr som består i å klippe litt fra nettet.

Gatti går grundig til verks: For å finne ut hvordan menneskesmuglingen gjennom Sahara-ørkenen foregår, bruker han uker på den livsfarlige turen selv, blant al-Qaida-folk, kokainsmuglere, hissige regjeringssoldater og desperate mennesker på jakt etter et bedre liv.

For å finne ut hvordan afrikanske immigranter behandles på mottakssenteret på den vesle øye Lampedusa, selve symbolet på håpet om et nytt liv i Europa, kaster han seg i sjøen, blir fisket opp og internert som kurderen Bilal. For å finne ut hvordan afrikanske og østeuropeiske immigranter på jakt etter jobb utnyttes som slaver i den mafiakontrollerte jordbrukssektoren i sør-Italia, lar han Bilal risikere liv og lemmer som tomatplukker. Det må man kunne kalle fordypning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.