På parti med næringslivet

Medier og millionærer og politikere fra allverdens partier hylder for tida Bellona. «En konkret miljøsuksess» lød en overeskrift i Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hyldesten er ikke grunnløs. Bellonas innsats på sitt felt _ tekniske løsninger på utvalgte miljøområder _ er respektabel. Men får resten av miljøbevegelsen samme respekt fra Bellona? Det virker som om miljøstiftelsen vil opphøye sitt upolitiske miljøvern til det eneste gyldige. Frederic Hauge har nettopp kalt Erik Damman, nokså misvisende, en 68er, og finenr et sykt at denne generasjonen skal ha så stor innflytelse. Hauge tror i alvor, om ikke konkret, at politikerne kan «dra til månen», ifølge Dagbladet. Der må de vel slå lag med oss andre som mener at miljøarbeidet har en politisk dimensjon. Fra månen bør det komme et svar: Bellonas konkrete suksess skyldes mye at an på det hold driver med det populære miljøvernet _ teknologiske løsninger som ikke går utover levestandarden, ikke truer vekstpolitikken, ikke plager noen med spørsmålet om global fordeling. Bellonas miljøvern er, konkret forstått, billig.

Bellonas viktige arbeid med radioaktiviteten på Kola dreier seg om et område som ikke truer norske økonomiske interesser, men som truer norsk miljø. FIVHs Norwatch-prosjekt tar opp miljøproblemer forårsaket av norsk industri i u-land, dvs., noe som truer norske økonomiske interesser, men ikke vårt miljø. Det er en tyngre jobb. Den møter motstand. Norsk Hydro har sterke økonomiske interesser av å bygge ut en gruve og en aluminiumsfabrikk i Orissa i India, de argumenterer med arbeidsplasser i Norge, og de bagatelliserer miljø- og sosiale problemer ved utbyggingen. Når Bellona skaper inntrykk av at alle miljøproblemer kan løses teknisk og billig, og at næringslivet i sin brede alminnelighet lengter etter miljøvern, kaster de grønske i øynene på folk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer