På parti med venstresidas «lonely cowboy»

Biografien om Sigurd Evensmo er en politisk trekant, mener vår anmelder.

ALLIANSE: Biografene Stian Bromark (t.v.) og Halvor Finess Tretvoll er åpenbart begeistret for den biograferte.

Foto: Jacques Hvistendahl
ALLIANSE: Biografene Stian Bromark (t.v.) og Halvor Finess Tretvoll er åpenbart begeistret for den biograferte. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Når Stian Bromark og Halvor Finess Tretvoll skriver om Sigurd Evensmo møtes tre journalister, og den store fortellerfesten begynner. Biografien er ikke helstøpt, men det pretenderer den heller ikke.

La det være sagt, biografien er en sjanger med legio variasjoner. Det til tross for at mange biografer hevder å komme med den endelige, altomfattende versjonen. Slik ikke med Bromark og Tretvoll, de har skrevet en idéhistorisk og journalistisk biografi, med dertil strengt kildeutvalg. Og for noen kilder! Sigurd Evensmo utfoldet seg jo innen de fleste litterære sjangre og etterlot seg et rikt privatarkiv.

InnsidebiografiTospannet har kunnet fråtse i skjønne og saklige godbiter. Nettopp godbiter, skrevet av Evensmo selv. Det er Bromarks og Tretvolls litterære grep å bygge biografien med Evensmos egne ord, særlig de som sto på trykk i aviser og romaner eller ført i pennen i dagbøker og privatbrev. Resultatet er en innsidebiografi, der få eller tidvis ingen andre stemmer får innpass.

Én setning kan være nok: «Evensmo stiller ingen kritiske spørsmål til dette», skriver Bromark og Tretvoll om teatersensuren Evensmo fortalte om under Moskva-besøket i 1934.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.