LEDER

På plenen i Stortinget

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Samarbeidsavtalen mellom regjeringen og Venstre og KrF settes på sin første alvorlige prøve når asyl- og innvandringspolitikken denne uka skal omsettes i konkret politikk. Det er på dette området partene står lengst fra hverandre og har vært rykende uenig gjennom alle år. Et kompromiss har virket utenkelig for velgere på begge sider, men det er i ferd med å inngås bak lukkete dører.

For Frp er gjennomslag i asylpolitikken viktigere enn alt annet. Ja, viktigere enn å sitte i regjering, hevdes det til og med fra indre opposisjon. For Venstre og KrF er det ikke mindre viktig å vise at sentrumspartiene kan gjøre en forskjell ved å demme opp for Frp. Det har de ikke klart. De er med på ferden i bytte mot makt. Enn så lenge.

I samarbeidsavtalen hevder begge fløyene at de har gitt og tatt. Venstre og KrF måtte blant annet akseptere lukkete asylmottak, men fikk til gjengjeld løfter om en løsning for lengeværende asylbarn. Avtalen er likevel også på dette punktet så rundt formulert at partene fortsatt strides om hva den betyr i praksis. Der ser Frp en mulighet.

Etter bare et halvt år i regjering og med synkende meningsmålinger, klarer ikke Frp la være å opponere. Det er partiets natur. Frp's mest aktive representanter utenfor regjering - Christian Tybring-Gjedde, Carl I. Hagen og Per Sandberg - har rykket knallhardt ut. Mot sine egne samarbeidspartnere i Stortinget. Respekten er ikke all verdens for å si det forsiktig. De mener småpartiene misbruker sin makt, og Tybring-Gjedde kaller samarbeidet et mindretallsdiktatur. Carl I. Hagen råder Siv Jensen til å true med boring i Lofoten, for å tvinge sentrum i kne. Med slike venner, trenger ikke regjeringen en opposisjon. Helga Pedersen klarer aldri å sverte regjeringen like effektivt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer