The Twist

På prestisjetung liste: - Helt fantastisk

Det norske signaturbygget The Twist på Jevnaker er kåret til en av verdens fineste bruer. Og den er i godt selskap.

INTERNASJONAL ANERKJENNELSE: The Twist på Jevnaker er både et galleri, en bro og en skulptur. Nå har den kommet på en prestisjetung liste over verdens fineste broer. Foto: Fredrik Hagen / NTB

INTERNASJONAL ANERKJENNELSE: The Twist på Jevnaker er både et galleri, en bro og en skulptur. Nå har den kommet på en prestisjetung liste over verdens fineste broer. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Vis mer
Publisert

Det franske Architectural Digest Magazine har kåret de 20 fineste bruene i verden. Den norske brua, museet og skulpturen The Twist på Kistefos-museet på Jevnaker er nå kåret til en av verdens 20 flotteste bruer.

Det er ikke hvilke som helst bruer som ender på lista, og det må være lov å si at The Twist er i et svært godt selskap. Av andre bruer på lista er kjente landemerker som blant andre Golden Gate Bridge, Brooklyn Bridge, og London Tower Bridge.

- Unikt kult

Som nevnt er brua en del av både et galleri og en skulptur. Den ble bygget i 2019 og designet av det København- og New Yorks-baserte Bjarke Ingels Group.

Brua forbinder breddene av Randselva og fører til Kistefos - den største skulpturparken i Nord-Europa.

Direktør for Kistefos-museet, Birgitte Espeland, er tydelig glad når Dagbladet overbringer nyheten.

- Dette er rett og slett helt fantastisk - spesielt på denne listen med ikoniske bruer så langt tilbake fra 1500- tallet. Helt unikt kult. Det skapte rett og slett litt ærefrykt når jeg så det, sier Espeland til Dagbladet.

MUNCH: Arkitektene Juan Herreros og Jens Richter fra Estudio Herreros svarer på spørsmål rundt kritikken av det nye Munch. Reporter: Kjetil Stoveland. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

«Must see»

Den har fått enormt med både nasjonal og internasjonal anerkjennelse siden den ble bygget. I 2020 listet New York Times opp The Twist som et av de 52 stedene du burde reise til i 2020.

De beskriver det som et «must-see» og kaller det en «show-stopper».

Espeland forteller at den internasjonale anerkjennelsen har hatt mye å si for besøkstallene.

- Besøkstallene er mangedoblet de siste to sesongene kontra tidligere år. Men covid har gjort at vi fremdeles er spente på de internasjonale gjestene som hittil har måtte uteblitt - av naturlige årsaker, sier Espeland.

Da The Twist åpnet i september 2019 imponerte den blant andre Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten, som skrev at selv toalettene var «ekstraordinære».

- Bygget ser fantastisk ut. Som en gråhvit penskjorte som vris i vask over Randselva. En tradisjonell handling i møte med moderne arkitektur, skrev Hvidsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer