På ramme alvor

Hilde Heier (45) har nådd sitt mål: Først fikk hun med seg Hege Schøyen og Sven Nordin som hovedrolleinnehavere til sin film «Suffløsen». I går fikk hun nesten ni millioner kroner i støtte fra Norsk Filminstitutt til å lage filmen.

- Jeg har lenge visst at jeg bare må få filmet denne historien - og det er nå jeg har mot, talent og styrke til å avlegge den store svenneprøven, sier den lykkelige regissøren og manusforfatteren Hilde Heier til Dagbladet.

Hun er en av få som har prestert å få nesten ni millioner kroner til å lage en norsk spillefilm på første forsøk.

- Ingen komedie

Filmen handler om Siv, som lever et tilsynelatende lykkelig liv som sufflør på operaen, og som er i ferd med å gifte seg med Fred, som er lege, skilt og har to barn fra før. Alt er fint - inntil en ny tubaist begynner i operaen. Langsomt vokser lengselen etter å ta den plassen hun må ha for å kunne leve.

- Dette er ingen farse, ingen ellevill komedie med Schøyen og Nordin. Det skal forresten bli deilig å gjøre noe annet enn å få folk til å le, sier Sven Nordin, for tida mest kjent som Nils i TV2-komedien «Mot i brøstet». Han spiller dessuten i «Splitter pine glad» på Chat Noir.

- Og det er jo fantastisk, da, at vi er blitt tiltrodd et skuespillertalent - og det er ikke minst viktig for Sven, fleiper Hege Schøyen - som fortsatt gjør stor suksess sammen med Øivind Blunck med revyen «Fast følge».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drømmerolle

Både hun og Sven Nordin legger nå til side alle andre prosjekter for å konsentrere seg helt og holdent om den nye filmen. Schøyen har i over ett år sagt nei til andre jobber fordi hun ville ha denne rollen.

- Hele historien er sterk - og den har et veldig sterkt bakteppe. Musikken griper meg veldig. Jeg har alltid hatt lyst på en slik rolle. Dessuten er jeg helt avhengig av klassisk musikk for å puste, sier Schøyen, som hevder at hun elsker å se på seg selv som musiker.

På ramme alvor

Regissøren og manusforfatteren Heier var ikke lenge i tvil om hvilke skuespillere hun ville ha filmen.

- Både Hege og Sven gir sine karakterer troverdighet. Dette er jo en historie på ramme alvor, men med noen tragikomiske tilsnitt.

- Men hvordan går det når folk flest forbinder de to med komedie?

- Nei, det er jeg overhodet ikke redd for. Skuespilleryrket er jo tross alt et fag med mange sider, sier Heier, og får uforbeholden støtte fra hovedrolleinnehaveren Hege Schøyen:

- Jeg er litt lei av den forutinntatte holdningen folk kan ha til oss skuespillere. Vi er jo utøvende teatermennesker - med alle de sider det har.

- Ikke nervøs

Foruten nærmere ni millioner kroner fra Norsk Filminstitutt er «Suffløsen» - med et totalbudsjett på 15,5 millioner kroner - delvis finansiert i Sverige. Store deler av filmen skal også spilles inn på den andre siden av kjølen i løpet av april og mai. Studioene til selskapet Film i vest i Trollhättan samt operaen i Göteborg er sentrale innspillingssteder.

- Jeg finnes ikke nervøs, jeg bare gleder meg. Men det var veldig rart å få beskjed om at du har fått ni millioner kroner i støtte. Du går jo rundt og venter og venter, håper og håper - og plutselig får du den utrolige beskjeden.

- Hvor viktig er det at dette blir en publikumssuksess?

- Det er å begynne i feil ende, men det vil selvsagt være kjempehyggelig om det skjer, sier Heier.

NYTT FILMPAR: Debutant-regissør Hilde Heier fikk i går nesten ni millioner kroner i støtte fra Norsk Filminstitutt til å lage filmen «Suffløsen».