Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

På ramme alvor

Hilde Heier (45) har nådd sitt mål: Først fikk hun med seg Hege Schøyen og Sven Nordin som hovedrolleinnehavere til sin film «Suffløsen». I går fikk hun nesten ni millioner kroner i støtte fra Norsk Filminstitutt til å lage filmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har lenge visst at jeg bare må få filmet denne historien - og det er nå jeg har mot, talent og styrke til å avlegge den store svenneprøven, sier den lykkelige regissøren og manusforfatteren Hilde Heier til Dagbladet.

Hun er en av få som har prestert å få nesten ni millioner kroner til å lage en norsk spillefilm på første forsøk.

- Ingen komedie

Filmen handler om Siv, som lever et tilsynelatende lykkelig liv som sufflør på operaen, og som er i ferd med å gifte seg med Fred, som er lege, skilt og har to barn fra før. Alt er fint - inntil en ny tubaist begynner i operaen. Langsomt vokser lengselen etter å ta den plassen hun må ha for å kunne leve.

- Dette er ingen farse, ingen ellevill komedie med Schøyen og Nordin. Det skal forresten bli deilig å gjøre noe annet enn å få folk til å le, sier Sven Nordin, for tida mest kjent som Nils i TV2-komedien «Mot i brøstet». Han spiller dessuten i «Splitter pine glad» på Chat Noir.

- Og det er jo fantastisk, da, at vi er blitt tiltrodd et skuespillertalent - og det er ikke minst viktig for Sven, fleiper Hege Schøyen - som fortsatt gjør stor suksess sammen med Øivind Blunck med revyen «Fast følge».

Drømmerolle

Både hun og Sven Nordin legger nå til side alle andre prosjekter for å konsentrere seg helt og holdent om den nye filmen. Schøyen har i over ett år sagt nei til andre jobber fordi hun ville ha denne rollen.

- Hele historien er sterk - og den har et veldig sterkt bakteppe. Musikken griper meg veldig. Jeg har alltid hatt lyst på en slik rolle. Dessuten er jeg helt avhengig av klassisk musikk for å puste, sier Schøyen, som hevder at hun elsker å se på seg selv som musiker.

På ramme alvor

Regissøren og manusforfatteren Heier var ikke lenge i tvil om hvilke skuespillere hun ville ha filmen.

- Både Hege og Sven gir sine karakterer troverdighet. Dette er jo en historie på ramme alvor, men med noen tragikomiske tilsnitt.

- Men hvordan går det når folk flest forbinder de to med komedie?

- Nei, det er jeg overhodet ikke redd for. Skuespilleryrket er jo tross alt et fag med mange sider, sier Heier, og får uforbeholden støtte fra hovedrolleinnehaveren Hege Schøyen:

- Jeg er litt lei av den forutinntatte holdningen folk kan ha til oss skuespillere. Vi er jo utøvende teatermennesker - med alle de sider det har.

- Ikke nervøs

Foruten nærmere ni millioner kroner fra Norsk Filminstitutt er «Suffløsen» - med et totalbudsjett på 15,5 millioner kroner - delvis finansiert i Sverige. Store deler av filmen skal også spilles inn på den andre siden av kjølen i løpet av april og mai. Studioene til selskapet Film i vest i Trollhättan samt operaen i Göteborg er sentrale innspillingssteder.

- Jeg finnes ikke nervøs, jeg bare gleder meg. Men det var veldig rart å få beskjed om at du har fått ni millioner kroner i støtte. Du går jo rundt og venter og venter, håper og håper - og plutselig får du den utrolige beskjeden.

- Hvor viktig er det at dette blir en publikumssuksess?

- Det er å begynne i feil ende, men det vil selvsagt være kjempehyggelig om det skjer, sier Heier.

NYTT FILMPAR: Debutant-regissør Hilde Heier fikk i går nesten ni millioner kroner i støtte fra Norsk Filminstitutt til å lage filmen «Suffløsen».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!