Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

På randen av nervøst gjennombrudd

Navnet Calista er gresk og betyr den aller vakreste. Men for millioner er hun bare kjent som Ally McBeal.

Ally McBeal» er ikke en bekreftelse på at feminismen er død. I min vennekrets er vi alle feminister, men på en mer stillfaren måte. Vi brenner ikke behåer. Men jeg kjemper bevisst mot kvinnediskriminering og undertrykking.

Det er ikke Ally McBeal som snakker, men skuespiller Calista Flockhart (34), kvinnen millioner av tv-seere identifiserer henne med. Millioner som tilsynelatende enten hater eller elsker den usikre og selvbebreidende forsvarsadvokaten.

MYE AV KRITIKKEN er kommet fra feministisk hold, der de mener Ally McBeal først og sist er en sjåvinistisk fantasi skapt av en mann. Flockhart benekter ikke dette. Skaperen av Ally heter David E. Kelley og er en av USAs mest populære TV-serieskapere for tida, med både «Sheriffen», «Chicago Hope» og «Advokatene» på samvittigheten.

Og Flockhart kan ikke få sagt det ofte nok: Hun er ikke Ally McBeal, er ikke advokat, ser ikke dansende, dataanimerte babyer og er ikke særlig bekymret for sin biologiske klokke. Og hun er ikke så morsom og energisk som Ally.

- Folk er forutinntatte og forventer at jeg skal gå i korte skjørt og være som Ally. Siden jeg ikke har samme energi som henne, tror folk ofte jeg er deprimert. De kan spørre om noe er galt og om jeg har det bra. Da svarer jeg: «Jeg har det helt fint. Jeg er bare Calista nå.»

FOR KORT TID SIDEN hørte Calista Flockhart til en av de utallige fattige og håpefulle skuespillerne i New York. Hun kom dit i 1987 etter å ha studert ved universitetet i New Jersey, og jobbet som aerobicinstruktør for å spe på inntektene.

Calistas første hovedrolle var som bulimisk i «The Secrets Of Mary-Margret: Portrait of a Bulimic». Etter den innsatsen fikk hun råd til både en agent og en manager, og kvaliteten på jobbtilbudene høynet betraktelig.

Rollen som Laura i Tennessee Williams' «Glassmenasjeriet», samt Natasha i en stjernespekket oppsetning av Tsjekhovs «Tre Søstre» på Broadway, førte til et møte med David E. Kelley. Han var etter sigende straks overbevist om at hun var Ally McBeal.

Akkurat det er hun redd for kan bli et problem - at publikum aldri vil akseptere henne i noen annen rolle. Og selv om hun hele tida understreker at hun ikke er Ally McBeal, innrømmer hun også likhetstrekk.

CALISTA SIER AT HUN i likhet med Ally er smånevrotisk, opptatt av fikse ideer og flink til å bebreide seg sjøl. I tillegg blir hun svært provosert når folk undervurderer henne.

- Fordi jeg er liten og lavmælt, tror mange at jeg er svak og underdanig. Det pleide å gjøre meg riktig forbannet, men jeg har lært å takle det, sier Flockhart.

- Jeg kan identifisere meg med noen av tingene Ally gjennomgår. Hun er en ung, enslig jente som forsøker å finne den rette typen, samtidig som hun forsøker å bli en god advokat. Jeg tror vi alle sammen strever med både privatliv og karriere. Men Ally er overdrevet for å få poengene tydeligere fram. Jeg tror i det store og hele at Ally er normal. Mange er uenige med meg, men jeg ser henne som en som gjør masse feil i sin streben etter å gjøre det rette, både for seg selv og sine venner, sier Flockhart.

EN ANNEN TING som Flockhart har blitt konfrontert med mange ganger, er at hun fikk rollen fordi hun likner på Michelle Pfeiffer. Pfeiffer er David E. Kelleys kone.

- Jeg har ingen anelse om det er sant, men jeg ser på det som en kompliment. Jeg føler at jeg burde be Michelle om unnskyldning. Hvis det er tilfelle, så tror jeg det var underbevisst fra Davids side. Men jeg tror det hele beror på tilfeldigheter, sier hun.

Å bli tv-stjerne så å si over natta har sine klare fordeler, men også sine ulemper. En arbeidsdag på 15 timer legger store begrensninger på fritidsaktiviteter. Flockhart er heller ikke en som villig åpner leiligheten hun bor i like ved tv-studio i Los Angeles, til verdenspressen.

- Jeg er en ganske privat person. Jeg har ikke vært i noen selskaper her i Los Angeles. Jeg har rett og slett ikke hatt tid. Jeg pleier å si at de eneste vennene jeg har her, er de jeg betaler. Det er ikke helt sant, men de fleste vennene mine bor i New York, så det hender jeg lider av hjemlengsel.

ALLY ER STADIG på utkikk etter den rette . Hva med Calista?

- Jeg har vært på mange stevnemøter med typer jeg ikke kjenner godt fra før, og de aller fleste har vært ganske kjedelige. Jeg er kjapp til å dømme folk, kanskje for kjapp. Det er antakelig derfor jeg fremdeles er single.

Hvordan er så den perfekte kavaleren for Calista Flockhart?

- Den perfekte daten for meg er en som er virkelig morsom og virkelig intelligent. En som kan overraske meg og få meg til å le. Jeg liker tynne, små, nerdete menn. Intellektuelle. Det er den typen menn jeg foretrekker, sier hun.

I likhet med de fleste av Allys fans er også Flockhart imponert over David E. Kelleys manuskripter. Og hun vet like lite som oss om framtida til Ally.

- Hver eneste uke er de nye manuskriptene fulle av overraskelser. Jeg har ingen anelse om hva David har i ermet. «Ally» kan gå i en million forskjellige retninger.

Når det gjelder «Ally McBeal» er David E. Kelley Gud. Og som kjent er Herrens veier uransakelige.

SINGLE Calista Flockhart er single som Ally Mc Beal i serien: - Jeg har vært på mange stevnemøter med typer jeg ikke kjenner godt fra før, og de aller fleste har vært ganske kjedelige, sier hun. Her er Ally sammen med Billy (Gil Bellows) i serien, spilt av .
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling