KICK OFF: Høyre og statsminister Erna Solberg inviterte til toppetasjen på Steen og Strøm. Foto: NTB Scanpix
KICK OFF: Høyre og statsminister Erna Solberg inviterte til toppetasjen på Steen og Strøm. Foto: NTB ScanpixVis mer

Stortingsvalget 2017:

På rikingsafari fant vi Erna på takterrassen. SV sto i en foss på Oslo øst

Det er forskjell på folk, også i valgkampen.

Kommentar

Det er litt vanskelig å si akkurat når det er valgkampåpning. Var det for to uker siden, da Jonas Gahr Støre reiste ut på sin Vestlands-turné, eller var det forrige uke da Erna Solberg dro ut på sin reise i vest?

Er det neste uke, hvor partilederne møtes til debatt på tv under Arendalsuka? Eller er det rett og slett denne uka, som ble sparket i gang med SV’s og Høyres valgkampåpninger i Oslo? Det passer i så fall perfekt. Alle snakker om forskjeller denne valgkampen, men vi som møter hos Høyre og SV skal få se det med egne øyne.

Under en café-parasoll, foran et pressekorps på 7-8 personer og like mange partikolleger, snakker Audun Lysbakken om partiets viktigste sak i valgkampen: Forskjellene i Norge er for store. Han må snakke høyt. Akerselva bruser bak ham og truer med å utkonkurrere budskapet. Hadde Høyre leid inn litt ekstra vannføring i elva denne dagen? Partiene kjøper allerede opp søkeord om hverandre på nettet, så hvorfor ikke.

Fra sus i Akerselva, til summing på takterrasen på det eksklusive kjøpesenteret Steen og Strøm i Oslo. Erna Solberg troner foran et mer fulltallig pressekorps, og et stort antall partikolleger.

Høyrefolkene bidrar med taktfast klapping. De få som har sikret seg sitteplass, de helt foran, skjønner etterhvert tegninga og reiser seg og klapper de også.

Erna Solberg er også opptatt av forskjells-Norge. Omkranset av de med tykke lommebøker advarer hun om at dersom Ap reverserer ordningen med fritt behandlingsvalg, vil det gå ut over de som ikke har en tykk lommebok. Hun får likevel rungende applaus.

En slange i forsamlingen hvisker meg i øret at dette er «gamle sanger om igjen». Fritt behandlingsvalg er kjent Høyre-medisin fra før, som få bruker. De vet ikke hvor de kan finner den eller vet hvordan den skal brukes.

Men det er tross alt ikke bare Høyre som bruker gamle knep.

«Tour de forskjell» lokker SV med denne mandagen. Pressemøtet på Månefisken ved Akerselva er midtveis på en reise fra vest til øst i Oslo for å vise fram ulikehetene. Var det ikke det SVs plagsomt voksende lillebror, Rødt, gjorde for to år siden? Nei, det var «rikingsafari», parerer partiet. Dette er noe helt annet.

Partiet er fattige på unnskyldninger, men så er de også selv et stoppested på partipolitikkens tour de forskjell. Høyre har 14 som jobber i informasjonsgruppa, SV har 2, 2 årsverk. De virkelige rikingene finner vi hos Arbeiderpartiet. Siste tilgjengelige statistikk viser at de har 247 millioner i inntekter årlig, mot Høyres 177 millioner. SV må klare seg på 34 millioner.

Store deler av inntektene er offentlig støtte, og basert på oppslutning ved valg. Hva er det politikere pleier å si? Systemet reproduserer forskjeller.