- På settet var det et fordømt kaos hver eneste dag

«The Big Lebowski» møter «Mannen med den nakne pistol»?

(Filtermagasin.no): Paul Thomas Anderson er en av vår tids mest hyllede filmskapere, med titler som «Boogie Nights», «Magnolia», «There Will Be Blood» og «The Master» på samvittigheten.

Under innspillingen av sin nye film «Inherent Vice» bestemte filmskaperen seg for en radikal og eksperimenterende form på settet. Alt skulle testes ut og mange ulike varianter av scenene måtte spilles inn før Anderson var fornøyd, fortalte skuespiller Josh Brolin i et intervju nylig:

- Han hadde en veldig ufokusert og leken tilnærming. Det var bare et totalt fordømt kaos hver dag, hele dagen. Som var helt strålende, da følte man at man fikk gjort noe. Men vi får se hvordan det blir, sa Brolin.

Humoristisk konspirasjon Og nå får vi en første smakebit på det ferdige resultatet, i form av en trailer som slippes bare dager før verdenspremieren under New York Film Festival.

«Inherent Vice» er en filmatisering av Thomas Pynchons roman ved samme navn fra 2009, og tonen er helt åpenbart mer humoristisk enn mange av Andersons tidligere filmer.

Vi følger privatdetektiven Doc Sportello (Joaquin Phoenix) som blir oppsøkt av ekskjæresten. Hun har en drøy historie å fortelle: Om hennes eldre og styrtrike elsker som er blitt innlagt på mentalsykehus - men som egentlig er et offer for en konspirasjon kokt sammen av kona hans og hennes elsker igjen.

Men saken viser seg naturligvis å være langt mer komplisert, og Sportello befinner seg snart i en salig røre han har vansker med å komme seg ut av. 

Mye slapstick Handlingen foregår i Los Angeles i 1969/70, og karaktergalleriet består i stor grad av doprøykere, hippier, bikere, surfere, voldelig purk og andre tvilsomme typer. Foruten nevnte Brolin og Phoenix har folk som Owen Wilson, Reese Witherspoon og Benicio Del Toro sentrale roller.

Anderson selv har oppgitt Zucker-brødrene («Airplane!», «Mannen med den nakne pistol») som inspirasjonskilder her, og har lovet tett frekvens av slapstick.

«Inherent Vice» kommer ut i USA 12. desember, men har ikke fått noen norsk utgivelsesdato ennå.

Denne saken er tidligere publisert på film- og tv-bloggen Filter.

Lik Filter på Facebook og få nyheter om film og serier servert rett i din newsfeed.