På sirkus med Satan

Hiphopkulturen er macho og storkjefta, men Apollo avliver noen av rånemytene på det nye albumet «Satans sirkus».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I låten «Kjære mamma» innrømmer han at rappere stort sett har det i kjeften.

- Låten handler om at jeg kan lyve på meg mye i en rapptekst - og det er fett - helt til moren min skal høre gjennom, flirer Apollo, før han tar seg i det.

- Jeg er fortsatt den råeste rapperen her i byen.

Jonas Forsang Moksnes (23) med artistnavnet Apollo er en del av norsk på norsk-rapperne som dukket opp for fullt rundt tusenårsskiftet.

Humor er redningen

For to år siden kom debutalbumet «Mine damer og herrer», et mørkt album som fikk noe variert mottakelse. Oppfølgeren er ganske annerledes, ja nesten for gla'rapp å regne.

- Drakk mye og så svart på livet. Drikker og fester fremdeles mye, men distanserer meg og ler av all galskapen.

- Her er mye god og morsom underholdning, en dose selvironi og en dæsj alvor. Livet på jorda er fullt av dritt, og all den elendigheten er som underholdning for djevelen. Derfor tittelen «Satans sirkus». Siden forrige utgivelse oppholdt jeg meg et halvt år i Sør- og Mellom-Amerika. Trodde det ville påvirke meg tekstmessig til å skrive politiske og dystre tekster, men det motsatte skjedde. Når virkeligheten er så håpløs, er humor redningen, sier Apollo.

Store i kjeften

Det er mye kvinneforakt i hiphopkulturen. De framstilles som sexobjekter i stereotype videoer, blir omtalt som horer og kalt for skjellsord ut fra et variert vokabular inspirert av kvinnens underliv.

- Vi rapper om ting vi opplever og er opptatt av, og da er det klart det blir mye snakk om damer. Men norsk rapp blir aldri som den amerikanske. Bronx er på alle måter langt fra Oslo.

Rock og rapp

Det er rapperne som holder norsk språk levende i populærmusikken. Majoriteten av norske band og artister synger på engelsk, mens hiphopkulturen er tro mot morsmålet. Bjørn Eidsvåg og Jan Eggum berømmer dem for det.

- For fem år siden var det ingen som trodde at rapp kunne funke på norsk, men nå gjør alle det. Men vi tenker ikke på oss selv som redningsmenn.

Apollo er vokst opp med pappas platesamling og digger Nina Simone, Jimi Hendrix og U2. Hans rockinteresse gjenspeiles også på plata.

- Jeg er Raga Rockers-fan, og Michael Krohn framfører tekstene som en rapp. Jeg spurte ham om jeg kunne bruke teksten på «Hun er fri», og fikk ja.

På scenen er rock-linken tydelig. Han har et stort band i ryggen - i motsetning til rappere flest, som nøyer seg med en platespiller.

STOR I KJEFTEN: Om to uker kommer Apollos nye album «Satans sirkus». Det er variert og underholdende, og Apollo slenger med kjeften. - Rappere er storkjefta, men innerst inne er vi ikke så tøffe i trynet, sier Apollo, alias Jonas Forsang Moksnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer