UTROSKAP: Den belgiske psykologen Esther Perel gjester ukas Skavlan. Her forteller hun at det er mulig for et forhold å overleve kriser og utroskap. Snarere tvert imot. Video: NRK Vis mer Vis mer

Skavlan

På «Skavlan» - Utroskap trenger ikke være slutten på forholdet

Eksperter forteller hvordan man kan komme gjennom krisa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den belgiske psykoterapeuten Esther Perel er sammen med Chris Rock, Patrick Schwarzenegger og Peter Stormare blant gjestene på «Skavlan» i kveld.

Perel har skrevet bestselgeren «Erotic intelligence», og er kjent for å utforske spenningen mellom behovet for sikkerhet og behovet for frihet i menneskelige relasjoner. Hun snakker om hvordan utroskap kan være både «break-ups» og «make-ups».

- Utroskap inviterer til en revurdering av forholdet. Det er vondt og ikke noe som skal bagatelliseres, men det finnes en vei tilbake. Det kinesiske ordet krise betyr fare og mulighet. Utroskap kan være en mulighet til å skape noe bedre, sier Perel.

<strong>På Skavlan:</strong> Esther Perel. Foto: NTB scanpix
På Skavlan: Esther Perel. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er en alarmklokke som ringer. Kanskje folk har blitt for late og selvtilfredse og har neglisjert forholdet når noe slikt skjer, fortsetter hun.

- Sjelden ut av det blå

Professor i helsepsykologi og seksualvaneforsker ved UiO Bente Træen sier til Dagbladet at årsaken til og arten av utroskap har mye å si for hvor vanskelig det er å redde forholdet.

- Det er sjelden at utroskap bare skjer ut av det blå. Det vil ofte ligge ting man er misfornøyd med i det primære forholdet bak, uten at man nødvendigvis er bevisst det selv.

Træen mener generelt at utroskap er lettere å håndtere dersom man holder det for seg selv og går videre.

- Det er bedre å ta et oppgjør med deg selv enn å tre en stor ulykke over hodet på partneren ved å lette på den dårlige samvittigheten. Gå i deg selv, ta noen grep for å gjøre ting annerledes.

- Tre ut av offerrollen

Hvis utroskapen likevel kommer for en dag, understreker Træen hvor viktig det er å jobbe seg gjennom det som har skjedd i fellesskap.

- Det er et traume å være den som ble bedratt, og et tillitsbrudd som dette er ikke glemt i en fei. Men det gjelder å snu fokuset, tre ut av offerrollen.

- Begge må gjøre en del valg, tenke over alt fra sexlivet til hvordan man organiserer hverdagslivet. De parene som klarer det, er villige til å gjøre en innsats og komme hverandre i møte.

Parterapeut og spesialist i psykologi Eva Tryti poengterer at det er store forskjeller fra par til par når det kommer til betydningen av utroskap for forholdet.

- Noen kan gå videre etter et massivt tillitsbrudd, for andre kan det bli brudd uten at det trenger å være så galt det som har skjedd.

Hennes råd er å søke profesjonell hjelp dersom utroskapen blir kjent.

Unngå vonde detaljer

- Dessuten bød man prøve å unngå å gå i detaljer når man snakker om hva som har skjedd. Vær åpen og ærlig om de faktiske forhold og omfanget, men ikke beskrivelser som kan skape uønskede bilder i hodet. Dette kan være vanskelig å bli kvitt.

Tryti sier at det er normalt at den som er rammet vil ønske innsyn i telefon- og ipad-kommunikasjon i en periode, og at dette kan gjøre det lettere å bygge opp igjen tilliten.

- For den som har vært utro er det viktig å vise anger. Ta tålmodigheten til hjelp og ikke tro at dette er noe som det går an å bli ferdig med på noen uker.

Man bør også ta konkrete grep for å vise at man er glad i partneren:

- Selv om man blir avvist i starten, må man vise initiativ til å gjøre noe for å reparere forholdet, til å glede den andre.

Først når man har gått disse rundene tror Tryti det er mulig å se at utroskap også er noe man kan ta lærdom av.

- Det går kanskje opp for deg at du har tatt forholdet for gitt, at du ikke har skjønt hvor mye det er verdt. Da gjelder det å bruke tid og krefter på forholdet og jobbe det opp igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer