På skuddhold i St. Petersburg

ST. PETERSBURG (Dagbladet): To fremmede, søkende mennesker møter hverandre på en trist og grå jernbanestasjon i Russland. Dette er utgangspunktet for Maria Fuglevaag Warsinskis novellefilm «Hemmelig V.», som i disse dager skytes i St. Petersburg.

- Det har vært inspirerende og fascinerende å lage film her i Russland, sier Maria Warsinski til Dagbladet.

Sammen med forfatteren Hans Petter Blad vant hun konkurransen om beste filmmanus til en av Knut Hamsuns noveller.

- Jeg har fjernet meg langt fra Hamsun - selv om jeg har beholdt flere linker til ham. Jeg flyttet handlingen i novellen til Russland fordi jeg synes at Hamsuns verker har forbindelse til Dostojevskij, fortsetter hun.
I filmen har Eindride Eidsvold den ene hovedrollen, mens den russiske skuespilleren Igor Sklyar har den andre.

- Disse to utfyller hverandre. Eindride har det hamsunske ved seg, mens Igor har mye til felles med Dostojevskij, legger Warsinski til.

Konkurranse

Det ble utlyst en konkurranse blant seks regissører som fikk velge hver sin forfatter til å skrive manus ut fra en av Knut Hamsuns noveller, men med handlingen lagt til vår egen tid. Foruten Warsinskis og Blads manus ble Nathilde O. Rapp og Vigdis Hjort med «Amertune» og Karoline Frogner og Håvard Rem med «Stjålet tid» valgt. De tre skal til sammen utgjøre episodefilmen «Tørst» med undertittelen «Framtidens forbrytelser». Undertittelen er hentet fra «Sult», og hver av filmens episoder handler om en forbrytelse: et rovmord, et sjalusidrap og et bedrageri med dødelig utgang.

- «Amertune» ble tatt opp under filmfestivalen i Cannes, og Nathilde O. Rapp er i ferd med å klippe den nå, sier produksjonssjef Erik M. Disch til Dagbladet.
Planen er å sette opp de tre novellefilmene etter hverandre, og presentere dem ved åpningen av filmfestivalen i Tromsø i februar neste år. Prosjektet er finansiert av Statens studiesenter for film - novellefilmordningen og Norsk Film.

Drøm

Maria Warsinski er utdannet i Polen og har polsk far. Etter seks år på skolen i Polen har hun lenge hatt en drøm om å få filme i Russland.

Nesten hele filmteamet på mer enn 50 personer er russisk, men samarbeidet går greit.

- Filmen min viser at vi befinner oss i virkeligheten. Et samfunn som er i forandring - akkurat som det russiske. Jeg er fascinert og inspirert av folkene og vil lage mer film her borte, sier Warsinski.