På speed

Vi er i hjertet av Hollywood, hvis noe slikt finnes.

Gould (Reidar Sørensen) er nettopp blitt sjefprodusent. Hans mangeårige allierte, Fox (Nina Woxholtt), har nettopp klart å overtale en stor stjerne til å spille inn en film for dem. Framtida simpelthen knitrer av sedler og suksess.

Men så leser Goulds sekretærvikar (Ingrid Jørgensen) et idealistisk manus om stråling og meningen med alt. Ikke bare blir hun frelst, på en natt vekker hun også til live noe som til forbauselse likner idealisme i kynikeren Gould.

Mamet har skrevet en hardkokt, og kanskje moralsk, satire - med en rekke one-linere i heseblesende tempo. Problemet synes å være at prosjektgruppa Utan Filter har tatt på seg å sette opp stykket på ti dager. Og ti dager på «Speed» blir simpelthen for fort.

Under Odd Christian Hagens regi har man ikke rukket å sile innfallene og tilbudene. Resultatet blir for løst. Skuespillerne har heller ikke rukket fram til ferdige karakterer, og spenningene og maktkampen mellom dem blir for uklar i alt det høylytte spillet. At mannerollen Fox her er skrevet om til en kvinnerolle, forrykker nok også noe av Mamets balanse i stykket.

I Mamets verden fyker personene av gårde på karrierebanen som racerbiler, de er lakkert med ambisjon, men med motorer drevet av angst. Alle tolker hverandres tegn, alle vil ligge et hestehode foran.

Her blir spillet i stedet teatralt, en teatralitet som gjør det mindre farlig enn det kunne vært. Men en rekke av enkeltreplikkene sitter, i en god oversettelse av regissøren.

«Speed» spilles på Det Norske teatert fra 6.-12. mars. Les mer om stykket på hjemmesidene til Det Norske Teatret.

HAIER I HOLLYWOOD: Ingrid Jørgensen (Goulds sekretærvikar), Nina Woxholtts (Fox) og Reidar Sørensens (Gould) i en bitende satire over Hollywood og ambisjoner.