På sporet av Peer

«Hvis det kan interessere Dem at vide, så er Peer Gynt en virkelig Person, der har levet i Gudbrandsdalen,» skrev den unge og lutfattige Henrik Ibsen fra sin landflyktighet til forleggeren. Sverre Mørkhagen har fulgt sporene, det er det blitt en rik og riktig spennende bok av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ibsens eget utsagn kombinert med det faktum at «Peer Gynt» i dag er hva Mørkhagen kaller «et verdensomspennende felleseie», er nok til å vekke detektiven i de fleste av oss.

Sverre Mørkhagen har påtatt seg oppdraget, og han er en utholdende, kritisk og fantasirik etterforsker som det er givende å følge. Han går konkret og systematisk til verks, i bokas første del finkjemmer han minst halve Gudbrandsdalen. Og han har vett og forstand nok til raskt å forlate den slagne motorvei. For det er ikke spor av mennesker på E6, som med sin «bensinos, hjulstøy og frityrlukt» trenger seg inn i kulturbildet.

Ettersøkt

Detektiven er på sporet, men den ettersøkte Peer Gynt er en flyktning som ikke bare krysser sine spor, han tar store sprang, og han går som kjent rett som det er utenom. Konkret kan fangsten oppsummeres slik: Den virkelige Peer må ha vært Per Laurissen som levde på Nordgard Hågå i Sødorp rundt 1650. Dessuten at det finnes 13- 14 ulike varianter av gamle sagnhistorier om Peer Gynt. Men det viktigste er likevel at Mørkhagen minner oss om spennet mellom figurens forankring og dikterens siktemål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer