På sporet av suksess

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Den nye musikalen om vår ungdoms ubestridte heltinne Frøken Detektiv har spennende tekst og musikk. Når urpremieren på «Den syngende Frøken Detektiv» likevel ikke tar helt av, er instruktøren blant de hovedmistenkte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En ny norsk musikal er en kostbar sjeldenhet som man skal ta vel vare på, og med så godt materiale som tekstforfatterne Klaus Hagerup og Nils Nordberg og komponistene Ingrid Bjørnov og Benedicte Adrian har spunnet rundt sin lille syngende detektiv, hennes bestevenninne Bess og deres møte med den griske og grimme familien Batow på den mystiske herregården Grevly, burde sjansene være de aller beste. Neste gang.

Fantasifull

Musikken er fantasifullt visuell, og utnytter alle muligheter for mystikk, drama, spenning og karikering. Teksten strammer seg om storyen samtidig som den varsomt tar vare på det naivt ungpikelige hos kveldens heltinne og hennes bestevenninne og assistent.

Jannike Kruse får sin profesjonelle debut som heltinnen Nina eller Nancy, og i tillegg til sine åpenlyse sanglige og sceniske kvaliteter forener hun ynde og besluttsomhet i en stilsikker studie av sin syngende Frøken Detektiv. Sammen med bestevenninnen Bess, spilt av Marian Aas Hansen, som også synger en av kveldens sikre vinnere «Min aller beste venn», er hun på sporet av suksess. Til jentetrioen hører også Nina Andreassen som Janna, enda et klart nytt talent på musikalscenen. Jan Sælid i dobbeltrolle som far og skurk tilfører også denne oppsetningen kraft og karikatur.

Historien forsvinner

Problemet, eller i hvert fall ett av dem, er nettopp at karikaturene tar makta på knøttscenen når instruktør Hans Petter Thøgersen og koreografen og kostymedesigneren Thomas Adrian Glans mister hovedsporet. Da forsvinner historien i et virvar av grove farseopptrinn og enda grovere karikerte figurer, ironisering over musikalsjangeren og et ustanselig bombardement av øredøvende «krimkontentum» (lyn og torden, dørknirk, et nifst trehodet kor osv.). Kapellmester Arve Furset og hans orkester beholder kontrollen og stilen. Men i en mer gjennomarbeidet og stilsikker regi er Frøken Detektiv helt klar for nye eventyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer