Du leser nå Dagbladet Pluss

På stram line

Man er alltid litt svimeslått etter en framføring av Messiaens Turangalîla-symfoni. Men ettertanken melder seg raskt.

BLÅTT HAV - ELLER SYMFONISK VERK? En lyssatt Turangalîla-symfoni på åpningen av ULTIMA-festivalen i Oslo Konserthus torsdag kveld. Foto: Henrik Beck/ULTIMA
BLÅTT HAV - ELLER SYMFONISK VERK? En lyssatt Turangalîla-symfoni på åpningen av ULTIMA-festivalen i Oslo Konserthus torsdag kveld. Foto: Henrik Beck/ULTIMAVis mer

Spørsmålene fyker i mange retninger.

Er Turangalîla et fargesterkt verk, eller er det bare kulørt - til overmål torsdag kveld, i Daniel Sørensens lysregi?

Er de slående effektene, rytmiske så vel som harmoniske, redningsbøyer vi klamrer oss til i et kaotisk hav av stampesjø eller er de selve stedene der musikken strekker seg i sin fulle kroppslengde og får kontur. 

Og vi minnes Pierrre Boulez' lapidariske kommentar til sin daværende komposisjonslærer Messiaens Turangalîla: «Horehusmusikk»!

Det dreier seg i hvert fall om kroppsnære klanger og om en nær hemningsløs musikalsk utfoldelse. Om enn gjennomkomponert og kompleks.  

Taket glapp

Selv synes jeg taket glapp for Petrenko når det gjaldt å forene kontrollen med kompleksiteten med det hemningsløse og kroppsnære.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.