På tampen

Store spenn

Universitetets aula, Oslo

KONSERT: Den gikk til Nils Henrik Asheim på en konsert som strakk store spenn, helt tilbake til Nordheims store gjennombruddsverk «Aftonland», som han komponerte da han var 26 år gammel. Og som lørdag kveld ble spilt i originalbesetningen for lite kammerensemble.

Framføringen ble vakker, med sopranen Isa Gericke som solist med sval og klar skjønnhet i Nordheims bevegende utkomponering av Pär Lagerkvists diktunivers, en betimelig påminnelse om hvordan auraen rundt Arne Nordheims navn først og fremst springer ut av kvaliteten i verkene han har signert.

Den åpnet i et annet leie, med Maja Ratkjes «Concerto for Voice» fra i år, og med Maja Ratkje selv som vokalsolist. Den oppgaven løste hun med overskudd, i et spenstig forsøk på å erobre nye lyduniverser mellom støy og musikk. Sammenvevingen av vokalpartiet og orkestersatsen var oppfinnsom og finstilt, og både verk og framføring et velopplagt sprell som aldri falt inn i velkjente samtidsmusikklisjeer.

Oslo Sinfonietta spilte, noe distré i sin sceneoppførsel, men helt på hugget hver gang Christian Eggen løftet taktstokken.

De avsluttet med «Chase» fra 2001 av prisvinner Asheim. Etter en noe nølende og litt forutsigelig åpning, kom det mer kraft og fraspark til underveis, kvaliteter som Asheim vet å formgi med håndverksmessig sikkerhet og rutine.