UTE I KULDA: Agnete Johnsens og Norges bidrag sendes hjem, i likhet med Danmark, Finland og Island. Foto: NTB Scanpix
UTE I KULDA: Agnete Johnsens og Norges bidrag sendes hjem, i likhet med Danmark, Finland og Island. Foto: NTB ScanpixVis mer

På ti år har Norden vunnet fem ganger: - Europa er lei av skandinavisk musikk

Historisk nedtur for de nordiske landene i Eurovision.

(Dagbladet): Sent torsdag kveld var nedturen et faktum: Agnete Johnsen og Norge må snu og reise hjem fra Stockholm uten å få delta i selve Eurovision-finalen lørdag.

Etter at den andre semifinalen var avsluttet kan vi konkludere med at årets resultat samlet sett allerede er tidenes nedtur for de nordiske landene: Verken Norge, Finland, Danmark eller Island kom til selve finalen.

Det er kun vertslandet Sverige, som automatisk er kvalifisert, som får stille på scenen på lørdag.

- Går i bølger Dermed blir lørdagens finale historisk. Det har faktisk aldri hendt at bare ett av fem nordiske land stiller i hovedfinalen.

Men det ligger neppe et spesielt politisk klima til grunn for at Norden tuppes så effektivt ut i år, tror Jan Erik Grindheim, statsviter og leder for Europabevegelsen.

- Når vi ser på de som gikk videre fra semifinalene, tror jeg det er så enkelt som at sentral- og østeuropeiske land stemmer på sine egne nærmeste. Årets semifinaleresultater kan være et uttrykk for at nasjonal stemmegiving er enda sterkere i år enn tidligere, og sterkest i øst. Det er jo et interessant fenomen at land som har vært i krig, nesten utelukkende stemmer på hverandre, sier Grindheim til Dagbladet.

Eurovision-ekspert Ole Christian Øen kommenterer finalene for NRK radio. Han vil ikke konkludere med at Norden nå kan gi opp vinnerdrømmene for flere år framover. Øen påpeker heller at Eurovision-dominansen alltid har gått i bølger på ti-femten år.

Siden 2006 har nordiske land faktisk tatt hjem seieren fem ganger, sist gang altså Sverige i 2015.

Danmark vant konkurransen i 2013. Også i 2012 vant svenskene, mens Norge tre år tidligere, i 2009, vant med Alexander Rybaks bidrag «Fairytale». Finland, representert av hardrockerne i Lordi, vant i 2006.

- Dette er noe som alltid har skiftet med tidene. Fram til 1980 var Eurovision veldig dominert av fransktalende land, mens tiden etter ble preget av Storbritannia og Irland. Så har vi sett en viss østeuropeisk dominans, men det er lite som tilsier at det er en tid som kommer tilbake. I fjor var det veldig få østeuropeiske land som gikk til finalen, sier Øen.

- Fungerer ikke Expressens Eurovision-ekspert Anders Nunstedt tror Europa rett og slett kan ha gått lei av skandinavisk pop.

- Det er et tegn i tiden, at Europa er lei av skandinavisk musikk. Svenske og norske låtskrivere gjør internasjonal suksess, men Eurovision er en egen liten verden. Her leter man nå tydeligvis etter noe annet, slik jeg tolker det. Dette blir vanskelig for de nordiske landene å forholde seg til i framtiden. For det vi leverer nå fungerer åpenbart ikke, sier Nunstedt til Dagbladet.

- Kan det ligge politiske grunner bak?

- Ja, det tror jeg har en viss innvirkning. Musikken og kulturen påvirker hverandre her, på lik linje med hva det gjør i Øst-Europa. Det er klart det er uheldig å havne i en semifinale der landene ligger langt unna den norske grensen. Jeg er overbevist om at Norge hadde fått høye poeng fra Sverige, England, Spania og andre land med relasjoner til Norge, som ikke var med i går.

- Norden gjør comeback Finlands Eurovision-kommentator, Eva Frantz har gjennom to semifinaler sittet å sett på de nordiske landenes nederlag. Hun synes det er trist at bidragene er ute av konkurransen.

- Det er leit at Sverige ikke får følge med et av de nordiske landene i finalen. Men vi kan heller ikke bare anta at vi automatisk kan stille med klippekort inn i finalen heller. Norden gjør comeback i Eurovision, så vi behøver ikke være bekymrede, sier YLEs Frantz.

Og får følge med den danske Eurovision-kommentatoren Ole Tøpholm.

- Det er naturlig å tenke at øst-europa er lei den skandinaviske suksessen de senere årene. Så må det også sies at det er herlig om det kan skifte litt, sånn skal det være. Hvis det hadde vært politiske grunner som lå bak, ville vi fått det samme resultatet hvert år, sier Tøpholm til Dagbladet.
Tror på fransk triumf Ole Christian Øen mener Norge og de nordiske landene kan ha blitt for opptatt av å stille med det de tror andre vil like, i stedet for å stole på sin egenart.

- Men jeg er ikke bekymret, Eurovision er grunnleggende uforutsigbart. På seksti-tallet klaget vi over fransk dominans, så var det britene, sier Øen, som holder en knapp på ny fransk triumf i Globen lørdag kveld.

- Jeg håper på Frankrike som vinnere, og tror faktisk de øverste tre plassene fordeles mellom Frankrike, Russland og Australia.

Hvis Frankrike går helt til topps lørdag kveld, blir det i så fall første gang siden 1977, da Marie Myriam sang seg til seier med «L'oiseau et l'enfant».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram