På ti år har Norden vunnet fem ganger: - Europa er lei av skandinavisk musikk

Historisk nedtur for de nordiske landene i Eurovision.

UTE I KULDA: Agnete Johnsens og Norges bidrag sendes hjem, i likhet med Danmark, Finland og Island. Foto: NTB Scanpix
UTE I KULDA: Agnete Johnsens og Norges bidrag sendes hjem, i likhet med Danmark, Finland og Island. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sent torsdag kveld var nedturen et faktum: Agnete Johnsen og Norge må snu og reise hjem fra Stockholm uten å få delta i selve Eurovision-finalen lørdag.

Etter at den andre semifinalen var avsluttet kan vi konkludere med at årets resultat samlet sett allerede er tidenes nedtur for de nordiske landene: Verken Norge, Finland, Danmark eller Island kom til selve finalen.

Det er kun vertslandet Sverige, som automatisk er kvalifisert, som får stille på scenen på lørdag.

- Går i bølger Dermed blir lørdagens finale historisk. Det har faktisk aldri hendt at bare ett av fem nordiske land stiller i hovedfinalen.

Men det ligger neppe et spesielt politisk klima til grunn for at Norden tuppes så effektivt ut i år, tror Jan Erik Grindheim, statsviter og leder for Europabevegelsen.

- Når vi ser på de som gikk videre fra semifinalene, tror jeg det er så enkelt som at sentral- og østeuropeiske land stemmer på sine egne nærmeste. Årets semifinaleresultater kan være et uttrykk for at nasjonal stemmegiving er enda sterkere i år enn tidligere, og sterkest i øst. Det er jo et interessant fenomen at land som har vært i krig, nesten utelukkende stemmer på hverandre, sier Grindheim til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer