Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Trusler i barnevernet

På tide å beskytte beskytterne

Vi står overfor et alvorlig samfunnsproblem dersom kompetente ansatte i barneverntjenesten skremmes fra å beskytte de mest utsatte barna våre.

ANSATTE TRUES: Seks av ti ansatte i barnevernet har opplevd grove trusler, vold eller netthets. Dette er mennesker som hver dag går på jobb for å beskytte barna våre, og av den grunn blir hetset og truet på nettet, skriver artikkelforfatteren. Bildet er tatt under en demonstrasjon mot Norsk barnevern i Oslo og flere europeiske byer våren 2016. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
ANSATTE TRUES: Seks av ti ansatte i barnevernet har opplevd grove trusler, vold eller netthets. Dette er mennesker som hver dag går på jobb for å beskytte barna våre, og av den grunn blir hetset og truet på nettet, skriver artikkelforfatteren. Bildet er tatt under en demonstrasjon mot Norsk barnevern i Oslo og flere europeiske byer våren 2016. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Dagbladet har denne vinteren satt søkelys på noe vi i FO har vært bekymret for lenge. Stadig flere ansatte i barneverntjenesten rapporterer om grov netthets, sjikane, trusler eller vold. Vi er glad for at barneministeren endelig innrømmer at dette er et stort problem. Nå håper vi at regjering og kommunenes administrative og politiske ledelse går sammen for å gjøre noe med situasjonen.

Tenk deg at du akkurat har fått ny jobb. Du har brukt tre år på en spennende utdanning, og gleder deg til å ta fatt på arbeidslivet - eller en ny karrierevei. Da du får den første arbeidsoppgaven går du grundig og samvittighetsfullt til verks. I prosessen rådfører du deg med erfarne kolleger som hjelper deg med å vurdere hvordan du skal løse den best mulig. Deretter går du hjem, henter toåringen i barnehagen og lager middag sammen med samboeren din. På kvelden, når toåringen endelig har sovnet, har du omsider tid til å logge deg inn på Facebook. Det første som møter deg er en rød firkant med et uvanlig høyt tall. Da du klikker deg videre drar du kjensel på noen navn du jobbet med tidligere på dagen. De har skrevet noe på veggen din, og lagt ut et bilde av deg. Det er flere hundre «likes» og like mange delinger. Personen skriver at noen burde kidnappe toåringen din. Selv sier vedkommende at han skal slå deg med et balltre.

Slik kan dagen til de som jobber i barneverntjenesten fortone seg. 6 av 10 ansatte i barnevernet har opplevd grove trusler, vold eller netthets. Dette er mennesker som hver dag går på jobb for å beskytte barna våre, og av den grunn blir hetset og truet på nettet. Bare fordi de gjør den jobben de er satt til å gjøre og utdannet til. Kan vi akseptere det?

Noe av det viktigste i et sivilisert samfunn er at vi har folk som beskytter de aller svakeste blant oss. Vi trenger mennesker som i verste fall orker å ta jobben med å frata foreldre barna fordi de har vært utsatt for vold eller annen omsorgssvikt. Vi trenger noen som redder jenter og gutter fra foreldre som forgriper seg på dem seksuelt. Vi trenger mennesker som orker å ta kampen mot voksne som bedriver psykisk terror overfor sine barn, og fortsetter med det overfor de som jobber i barnevernet hvis de griper inn.

Mange av våre medlemmer opplever dessverre å bli stående alene når de opplever netthets og trusler. Når barnevernsansatte i tillegg er overarbeidet på grunn av underbemanning, og ikke føler de får gjort jobben sin godt nok, ender de i et umenneskelig krysspress som i ytterste konsekvens går utover barna. Slik kan vi ikke ha det. Regjeringen, lokalpolitikere, rådmenn og arbeidsgivere må i mye større grad komme på banen og stille opp for sine ansatte.

Vi er glad for at barneministeren i Dagbladet torsdag 9. mars innrømmer at de har feilet. Nå håper vi i FO å bli invitert inn til rådslag, men aller mest håper vi at noe blir gjort for å endre denne negative utviklingen som har eskalert over lang tid.

Det er helt avgjørende at barnevernet består av dyktige og kompetente fagfolk. Regjeringen må bevilge penger til flere stillinger, kommunene må prioritere barneverntjenesten, og arbeidsgivere må ha rutiner for å ivareta medarbeidere som utsettes for hets. Vi kan ikke leve med at trusler og netthets fører til at omsorgsfulle og kompetente medarbeidere i barnevernet skremmes bort fra yrket sitt.

Å jobbe i barnevernet skal ikke bety at man må finne seg i trusler, sjikane, vold eller netthets. Da får vi et dårligere barnevern. Hvem skal beskytte barna våre hvis ingen orker å jobbe i barnevernet?

Det er på høy tid å beskytte beskytterne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media