KOMMENTARER

Motstand mot Trump

På tide å bli hippy igjen

Er det mulig å gjøre motstand mot trumpismen? I USA er motstandsbevegelsen i gang, sent men godt.

MOTSTANDSLEDER:  Tidligere arbeidsminister, Robert Reich, er blitt en viktig stemme i en voksende motstandsbevegelse mot Donald Trump. Politisk aktivisme har fått et oppsving med valget av Trump. Her snakker han til Occupy-bevegelsen som er en del av motstanden. David McNew/Getty Images/AFP
MOTSTANDSLEDER:  Tidligere arbeidsminister, Robert Reich, er blitt en viktig stemme i en voksende motstandsbevegelse mot Donald Trump. Politisk aktivisme har fått et oppsving med valget av Trump. Her snakker han til Occupy-bevegelsen som er en del av motstanden. David McNew/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er ikke «stemmen fra London», men Robert Reich er en av flere amerikanske stemmer som har tatt til nettet for å gi råd og håp i en motløs tid for mange i USA. Kort etter valget av Donald Trump gikk han ut med oppfordring om å bruke sinnet og sorgen til noe konstruktivt. Han manet til motstand fremfor å rase i sosiale medier til ingen annen nytte enn å så ytterligere splid.

Reich er en kjent professor i samfunnsøkonomi og tidligere arbeidsminister og rådgiver for flere presidenter. Selv støttet han Bernie Sanders, men sier at demokratene må slutte å krangle om hvem som har skylda og heller se hva de kan gjøre for å hindre tilbakeslag for progressive saker.

Han kaller det rett og slett en motstandsbevegelse og legger jevnlig ut nye avsnitt i sin «Resistance report» på Facebook. På liknende sider og fora er ordbruken den samme, nesten som kopiert fra langt farligere opprør i totalitære regimer.

Det skjer i en erkjennelse av at ytre høyre har lykkes bedre i å ta i bruk nye medier for å nå politiske mål, blant annet gjennom å undergrave tradisjonelle institusjoner, forskning og fakta, en utvikling vi også ser i Norge og resten av Europa. Det har skjedd uten en effektiv motstand fra liberale og progressive stemmer, som har kastet bort tida på å gjøre narr i stedet for å gå til motangrep. Men Reich og hans like har håp om at en smartere og bedre organisert motstand kan gjøre en forskjell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer