<strong>ÅRETS FINALISTER:</strong> Her er artistene som skal kjempe om seieren i årets MGP samlet under presentasjonen hos NRK i dag. Foto: Lars Eivind Bones
ÅRETS FINALISTER: Her er artistene som skal kjempe om seieren i årets MGP samlet under presentasjonen hos NRK i dag. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

MGP 2019

På tide å få dette talentet fram i rampelyset igjen

Den tidligere «Norske Talenter»-vinneren Erlend Bratland har årets beste låt og stemme blant MGP-finalistene, mener Dagbladets anmelder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Katta er ute av sekken. I dag ble årets ti norske Melodi Grand Prix-finalister presentert, og det er en helt ok bukett vi har fått i fanget.

Variasjonen er grei, her får vi som forventet en pose med blanda drops og mykt godteri, som også lukter tåfis og gammel gymsokk. Jeg savner ikke typiske russelåter og svidde pizzastykker, som vi er blitt utsatt for de siste åra.

Det beste bidraget i finalen står etter mitt ringe skjønn Erlend Bratland for med «Sing For You», som han har skrevet sammen med komponist og produsent Arvid Solvang. 27-åringen kom som en komet i 2008, da han vant «Norske Talenter».

Erlend Bratland har vært inn og ut av rampelyset. Derfor er det gledelig at stemmetalentet og vokalkraften er tilbake. Han har en klang og en formidlingsevne som vi må helt tilbake til Jan Werner Danielsen og hans MGP-innsats for å finne. Og nå låter han som entertaineren Robbie Williams også.

Hank Von Hell er en klovn som kler MGP. Låta «Fake It» er en bleik utgave av det han tidligere gjorde som frontfigur i Turboneger, men det er alltid morsomt og velkomment med herr Helvete i manesjen. Chris Medina gjør et comeback, D’Sound står for den musikalske voksenopplæringen. Velkommen til Sirkus MGP 2019.

Dagbladet årets ti MGP-finalister


Artist: Carina Dahl
Låt: «Can’t Hold Me Down»
Tekst og melodi: Ashley Hicklin, Jeroen Swinnen, Pele Loriano, Laurell Barker og Laura Groeseneken.

<strong>MGP-FINALIST:</strong> Carina Dahl. Foto: NRK
MGP-FINALIST: Carina Dahl. Foto: NRK Vis mer

Med en smule velvilje må vel snart Carina Dahl kalles for MGP-veteran. Den tidligere glamourmodellen, b-kjendis som plutselig dukker opp i reality- og kokkeprogrammer og datteren til TNT-trommis Diesel Dahl, deltok i MGP i 2011 og 2013. Carina Dahl er ikke ung og lovende lenger, 33-åringen har holdt det gående musikkmanesjen i ti år. «Can’t Hold Me Down» er blant årets bedre bidrag; forførende og smaksrik, pirrende og mystisk, kjølig og kledelig. Et anstendig stykke opptempo-pop, dette.

Artist: Ingrid Berg Mehus
Låt: «Feel»
Tekst og melodi: Ingrid Berg Mehus, Bjørnar Hopland og Anthony Modebe.

<strong>MGP-FINALIST:</strong> Ingrid Berg Mehus. Foto: NRK
MGP-FINALIST: Ingrid Berg Mehus. Foto: NRK Vis mer

Alexander Rybaks drømmedame inntar scenen som gjorde han kjent for ti år siden. Ingrid Berg Mehus er nemlig ekskjæresten til Rybak, ungjenta han synger om i den legendariske MGP-vinnerlåta «Fairytale». «Feel» er en poplåt som synes inspirert av Robyn, men uten å komme nær nok det svenske talentet. Stemmen er fin, og strykere er sjelden feil, muligens en hommage til Rybak her - men det blir for kjedelig og forutsigbart. Variasjon er minimal og overraskelse er fraværende. Blodfattig og bleikt.

Artist: Keiino
Låt: «Spirit in The Sky»
Tekst og melodi: Tom Hugo Hermansen, Alex Olsson, Fred Buljo, Henrik Tala, Alexandra Rotan.

<strong>MGP-FINALIST:</strong> Keiino består av Tom Hugo Hermansen, Alexandra Rotan og Fred Buljo. Foto: NRK
MGP-FINALIST: Keiino består av Tom Hugo Hermansen, Alexandra Rotan og Fred Buljo. Foto: NRK Vis mer

Keiino...? Det ringer ingen bjeller, men jeg sitter heller ikke igjen med at det er et smertelig tap jeg har gått glipp av. Låtskriver Tom Hugo Hermansen, derimot, er forglemmelig kjent, ikke minst som MGP-artist i 2013 og i fjor. «Spirit in The Sky» er et typisk MGP-bidrag, en låt som verken kunne blitt unnfanget eller født uten MGP som jordmor. Jo visst kan den virke melodisk vanedannende der den hamrer rytmisk like insisterende som en rosablogger på tastaturet. Men la dere ikke forlede: dette en syntetisk bastard med et uforståelig kvasisamisk innslag.

Artist: Anna-Lisa Kumoji
Låt: «Holla»
Tekst og melodi: Ashley Hicklin, Jeroen Swinnen og Maria Broberg.

<strong>MGP-FINALIST:</strong> Anna-Lisa Kumoji. Foto: NRK
MGP-FINALIST: Anna-Lisa Kumoji. Foto: NRK Vis mer

Ungjenta Anna-Lisa Kumoji kan vise seg å bli et hyggelig bekjentskap. Asker-artisten gikk på musikklinja ved Seljord folkehøgskole for ti år siden, og har gradvis bygget stein på stein i karrieren. Musikalartisten medvirker i blant annet «Book of Mormon» Det Ny Teater i København. Her viser hun egenart, musikalsk mot og rytmisk stemmeprakt. «Holla» er en sløy låt, et saktegående lokomotiv som spyr ut damp – og kan minne en lat og doven utgave av Stella Mwangis «Haba haba» fra 2011. Kumoji er ikke redd for å kaste køl i gloheit fyrkjele, men bommer litt på åpningen.

Artist: Chris Medina
Låt: «We Try»
Tekst og melodi: Chris Medina, Jason Gill, Tormod Løkling og Julimar Santos.

<strong>MGP-FINALIST:</strong> Chris Medina. Foto: NRK
MGP-FINALIST: Chris Medina. Foto: NRK Vis mer

Chris Medina i en norsk MGP-finale virker umiddelbart som et godt grep, en tidligere stjerne med internasjonal appell og vokaltrøkk. Medina er jo «blitt norsk» etter at han fant kjærligheten, fikk barn og oppholdstillatelse. «We Try» synger han, og det er ikke bare han som gjør. Jeg forsøker også, gir den 35 år gamle amerikaneren flere muligheter. Stemmen er det ikke noe å utsette på, men låta framstår langt under hans verdighet. Den er medrivende på en billig måte, og rytmene framstår like hamrende og ensrettende som en insisterende ytterliggående religiøs rettroende på «godspeed».

Artist: Mørland
Låt: «En livredd mann»
Tekst og melodi: Kjetil Mørland.

<strong>MGP-FINALIST:</strong> Kjetil Mørland. Foto: NRK
MGP-FINALIST: Kjetil Mørland. Foto: NRK Vis mer

Åpningen på den eneste av årets MGP-finalister med norsk tekst er oppløftende: vibrerende med et mørkt, minimalistisk orkester og vakkert strykerarrangement. Derfor blir fallet desto større sekunder seinere når teksten åpenbarer seg, for her stables det klisjeer i både høyden og bredden. Imponerende og utrolig å klare å klisjemaksimere på denne måten. Midtveis imploderer låta i rytmer, som skyver den ufrivillig framover. Nei, Mørland, du kan sikkert høste poeng, trykke på noen knapper som gir god plassering, men i MGP-sammenheng har du levert langt bedre før.

Artist: Adrian Jørgensen
Låt: «The Bubble»
Tekst og melodi: Oda Kvingedal Larsen/Jonas McDonnell/Aleksander Walmann/Kjetil Mørland .

<strong>MGP-FINALIST:</strong> Adrian Jørgensen. Foto: NRK
MGP-FINALIST: Adrian Jørgensen. Foto: NRK Vis mer

De tidligere norske MGP-vinnerne Aleksander Walmann og Kjetil Mørland setter signatur på dette smektende popsukkertøyet. Adrian Jørgensen er en ung mann som har luktet litt på hitlisteplasseringer de siste fem åra, uten å få fast opphold. Det er ikke noe galt med stemmen, som både er forførende med en pubertal tvist. «The Bubble» har ingen slående originalitet over seg, men den overrisles med en befriende letthet. Den kan minne om en rekke mainstream-låter signert mannlige singer/songwritere det siste tiåret, men hva gjør vel det når det smelter i munnen.

Artist: D’Sound
Låt: «Mr. Unicorn»
Tekst og melodi: Kim Ofstad/Jonny Sjo/Mirjam Johanne Omdal/Magnus Martinsen/Tormod Martinsen.

<strong>MGP-FINALIST:</strong> D'Sound består av Jonny Sjo, Mirjam Johanne Omdal og Kim Ofstad. Foto: NRK
MGP-FINALIST: D'Sound består av Jonny Sjo, Mirjam Johanne Omdal og Kim Ofstad. Foto: NRK Vis mer

D'Sound er veteraner i norsk pop med 25 års fartid. Bandet består av den musikalske tosylinderen Jonny Sjo (bass) og Kim Ofstad (trommer). Mangeårig frontfigur Simone Eriksrud er erstattet med Mirjam Johanne Omdal, kjent fra «The Voice» for et par år tilbake. Soul og funk i leken og musikalsk tapning er bandets varemerke. Den musikalske lekegrinda til radarparet Ofstad & Sjo er en andedam som ikke tørker ut eller surner til. D’Sound i 2019 er neppe guds gave til de indre øreganger, men langt mindre fandens sendebud. «Mr. Unicorn» bobler som grei hverdagsprosecco.

Artist: Hank Von Hell
Låt: «Fake It»
Tekst og melodi: Hans-Erik Dyvik Husby/Andreas Werling.

<strong>MGP-FINALIST:</strong> Hank von Hell. Foto: NRK
MGP-FINALIST: Hank von Hell. Foto: NRK Vis mer

Aldri en finale uten bredbeint og hårete rock. Når Wigwam-kunne bli MGP favoritter og finske Lordi vinne hele sirkusparaden med «Hard Rock Hallelujah», så er dette svært velkomment. Jeg har et hjerte som alltid går opp i en firedelsbrøk, og ønsker herr Helvete, eller Hank von Hell som han nå kaller seg, velkommen. Gi ham en rumperakett i beste sendetid, så blir det hett og fett, selv om jeg har hørt Hank langt bedre i glanstida til Turboneger. «Fake It» er en låt med en artist som stikker seg ut, og som vi trygt kan sende til den europeiske finalen i mai.

Artist: Erlend Bratland
Låt: «Sing For You»
Tekst og melodi: Erlend Bratland/Arvid Solvang. Nils Egil Brandsæter.

<strong>MGP-FINALIST:</strong> Erlend Bratland. Foto: NRK
MGP-FINALIST: Erlend Bratland. Foto: NRK Vis mer

Erlend Bratland skulle være et kjent navn for de fleste. Det er elleve år siden han vant «Norske talenter». Bratland har vokalkraft som får oss til å tenke på avdøde Jan Werner Danielsen. I sitt MGP-bidrag drar han meg mer i retning Robbie Williams, både vokal- og låtmessig. «Sing For You» har slektskap til Robbie Williams monsterhit «Feel», ikke like sterk og overbevisende - men dette er popballade som vil kunne hevde seg i en europeisk finale. Ikke minst er Bratland en artist som kler MGP-sirkuset. På tide å få dette sangtalentet fram i rampelyset igjen. Den beste finalisten!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer