DEBATT

Debatt: Dyrevelferd

På tide å forby fyrverkeri

Det er for lettvint å avfeie dyrenes dødsangst med at den kan avlæres, og at «folk må få gjøre som de vil».

BYTT TIL EN STILLERE FEIRING: De svenske kommunene Lidköping og Boden har byttet ut raketter med miljøvennlig lys- og lasershow, av hensyn til dyr og natur. Dette bør være framtida også for norske kommuner, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BYTT TIL EN STILLERE FEIRING: De svenske kommunene Lidköping og Boden har byttet ut raketter med miljøvennlig lys- og lasershow, av hensyn til dyr og natur. Dette bør være framtida også for norske kommuner, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Også i 2019 kostet nyttårsfeiringen dyreliv. En hest døde etter å ha løpt inn i et tre og ei ku døde av stress i fjøset. 75 hunder var savnet etter nyttårsaften, og 27 av dem var fortsatt savnet 2. januar.

For både tamme og ville dyr er nyttårsaften forbundet med sterk redsel.

Forskere mener at fyrverkeri er forklaringen på massedød blant fugler flere steder i verden etter nyttårsaften. Fugler som har gått til ro for natta jages opp når fyrverkeriet eksploderer rundt midnatt, og i stummende mørke kan de fly inn i bygninger, trær og kraftlinjer.

1. januar 2011 falt rundt 5000 døde fugler ned over byen Beebe i Arkansas. Året etter ble det igjen meldt om massedød av fugler i Arkansas på samme dato. Samtidig ble det funnet 500 døde fugler på et begrenset område i Louisiana og 50–100 døde kaier i Falköping i Sverige.

Et internasjonalt forskerteam basert i Nederland, brukte værradar til å overvåke bevegelsene til ville fugler på nyttårsaften. Data viste at titusener av fugler eksploderte i flukt rundt midnatt når fyrverkeriet startet. De panikkslagne fuglene nådde høyder på 500 meter der de fløy i tette flokker i 45 minutter.

UTEN RAKETTER: Med 2000 droner ble inngangen til 2020 en spektakulært show i Shanghai. Video: AP Vis mer

I en undersøkelse Norstat har utført på vegne av Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO), svarte 67 prosent av de spurte at de er enige eller noe enig i, at det er riktig å forby privat bruk av fyrverkeri på nyttårsaften.

Likevel sier samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring‐Gjedde at det ikke er aktuelt med et forbud. Hun mener at hunder kan trenes opp til å bli mindre redde. Men redselen gjelder like mye andre familiedyr, husdyr og ville dyr, og for mange hunder er redselen så sterk at den ikke kan trenes bort.

De svenske kommunene Lidköping og Boden har byttet ut raketter med miljøvennlig lys- og lasershow, av hensyn til dyr og natur. Dette bør være framtida også for norske kommuner. Men også Tybring‐Gjedde bør ta ansvar. Det er for lettvint å avfeie dyrenes dødsangst med at den kan avlæres, og at «folk må få gjøre som de vil».

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer