EKSTRAVAGANSE: Gourmet-måltidet er ikke av nyere dato. Mens allmennheten for 200-300 år siden måtte nøye seg med tørt brød, sild og surmelk, framviste adel og elite matvaner som får dagens hippeste restaurantopplevelser til å blekne. Foto: Per Heimly
EKSTRAVAGANSE: Gourmet-måltidet er ikke av nyere dato. Mens allmennheten for 200-300 år siden måtte nøye seg med tørt brød, sild og surmelk, framviste adel og elite matvaner som får dagens hippeste restaurantopplevelser til å blekne. Foto: Per HeimlyVis mer

På tide å glemme den trauste husmannskosten og hente inspirasjon fra adelens ekstravagante gjestebud?

De kondisjonertes mat.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«Si meg hva du spiser, og jeg skal si deg hvem du er», skrev den franske forfatteren og gastronomen Brillat-Savarin i klassikeren Smakens fysiologi fra 1825. Sitatet har fremdeles relevans, men i forfatterens levetid var det også en nådeløs realitet. Hva du hadde råd til å sette på middagsbordet definerte i stor grad hvilket samfunnssjikt du tilhørte.

I dag er «norsk husmannskost» et positivt ladet begrep, og mange vil påstå at de foretrekker et godt måltid husmannskost i avslappede omgivelser fremfor endeløse, forseggjorte retter på en stivpyntet gourmetrestaurant. Men husmannskosten i sin opprinnelige form var et nitrist kapittel i norsk mathistorie, med flatbrød, velling, sursild og surmelk som gjengangere - ikke bare til middag, men til frokost og kvelds også.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn