FLYR HØYT: Farmen-vinner Eilev Bjerkerud og danser Nadya Khamitskaya under sesongpremieren av TV 2-programmet "Skal vi danse".
Foto: scanpix
FLYR HØYT: Farmen-vinner Eilev Bjerkerud og danser Nadya Khamitskaya under sesongpremieren av TV 2-programmet "Skal vi danse". Foto: scanpixVis mer

På tide å innse at  ideen om en kommersiell allmennkringkaster med base i Bergen ikke fungerer lenger.

Glem staten og bli fri!

Kommentar

I dag presenterte TV 2-ledelsen spareplanen «TV 2 2020». 350 millioner kroner skal spares. 177 ansatte må forlate TV 2s lokaler. Samtidig har ledelsen iverksatt flere tiltak. All nyhetsproduksjon skal foretas i regi av TV 2 Nyhetskanalen, og de skal satse ytterligere på den digitale betalingsløsningen Tv 2 Sumo.

Det er dramatiske, men fornuftige valg. La meg foreslå ett til: At TV 2 dropper lobbyvirksomheten opp mot Storting og kulturminister, skrinlegger planene om å skaffe seg en form for statsstøtte før allmennkringkasteravtalen går ut ved nyttår, og nyter full frihet fra og med 1.1.2017.

Da kan kanalen slutte med det ekstremt kostnadskrevende dobbeltløpet det er å drifte redaksjoner i både Oslo og Bergen. De kan kutte ned på det som må være absurd høye reiseutgifter, skjære ned på dobbeltarbeid og reisedøgn, spare miljøet for mildt sagt unødvendige flyutslipp.

Bare fuglene vet hvor mye penger TV 2 ukentlig kaster ut av flyvinduet mellom Oslo og Bergen.

Med ett hovedkontor kan TV 2 konsentrere seg om det som var det opprinnelige formålet for opprettelsen av kanalen i utgangspunktet: Å lage et kommersielt og godt alternativ til NRK.

Ikke bare er den nåværende organisasjonsmodellen uforenlig med sunn forretningsdrift i et uoversiktlig og krevende medielandskap, den skaper også full forvirring eksternt, og etter alt å dømme også internt, når de i egne pressemeldinger ikke klarer å forklare på forståelig vis hvordan den nye nyhetsdivisjonen skal driftes.

Men for TV 2 er dette kaoset tilsynelatende ikke kanalens problem.

Det er statens.

«Vi har ett klart mål», sa TV 2-sjef Olav T. Sandnes under pressebriefingen tidligere i dag. «Å fortsatt sikre at vi er kommersiell allmennkringkaster i framtida». Og gjentok kanalens ønske om en «relevant motytelse» fra staten for å få dette til.

Det er altså de, eller rettere sagt vi, som skal hoste opp millionene TV 2 skal kunne kaste ut av flyvinduet i framtida.

Er Bergen virkelig verdt det?

Eller er det på tide å innse at hele ideen om en kommersiell allmennkringkaster med base i Bergen ikke fungerer lenger.