Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Ny klimalov

På tide å rydde i regjeringens klimatallkaos

Arbeiderpartiet vil at klimadebatten skal handle om tiltak som faktisk kutter klimagassutslippene. 

VIL IKKE HØRE: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen mener Arbeiderpartiets forslag om «klima-TBU» er «smør på flesk». Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
VIL IKKE HØRE: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen mener Arbeiderpartiets forslag om «klima-TBU» er «smør på flesk». Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I høst opplevde vi at klimadebatten forsvant i krangel om klimatall og borgerlig budsjettkaos. Høyre- og Fremskrittsparti-regjeringen mente budsjettforslaget var tidenes grønneste, men kunne ikke redegjøre for klimaeffekten av budsjettet. Da budsjettforliket var forhandlet ferdig, presenterte de tidenes mest tendensiøse regnestykke i et forsøk på grønnmale budsjettet.

Terje Lien Aasland
Terje Lien Aasland Vis mer

I helga vedtok landsmøtet Arbeiderpartiets nye klimapolitikk. I alternativt budsjett for 2017 har vi lagt en konkret plan for hvordan vi skal nå klimamålene. Det er en formidabel oppgave. For å være sikre på å nå klimamålet, trenger vi troverdige klimatall som viser hvilke klimatiltak som faktisk kutter utslipp.

Arbeiderpartiet vil at klimadebatten skal handle om tiltak som faktisk kutter klimagassutslippene. Derfor foreslår vi, når Stortinget skal vedta klimaloven, et teknisk beregningsutvalg for klima – et «klima-TBU» etter modell fra lønnsoppgjørene: Utvalget skal sikre at vi kan beregne klimaeffekten av statsbudsjettet, slik at det kan legges fram et «karbonbudsjett» som synliggjør klimagassutslippene. Vi trenger klimatall som forteller oss hvilke klimatiltak som virker, og hvilke som er mindre effektive.

Arbeiderpartiets forslag har fått støtte fra både organisasjoner i arbeidslivet, forskningsmiljøene og miljøorganisasjonene. Men klima- og miljøminister Vidar Helgesen har oppsiktsvekkende nok kalt forslaget vårt om «klima-TBU» for «smør på flesk». Det spinkle tallgrunnlaget i perspektivmeldingen er så langt fra smør på flesk man kan komme, og vitner om en regjering og en statsråd som enten ikke kan, eller ikke vil, gå inn i klimapolitikkens realiteter.

Høstens klimatallkaos og vårens perspektivmelding er et bevis på at et «klima-TBU» er helt nødvendig for å få en troverdig klimadebatt. Dette er ikke et enkelt arbeid. Derfor trenger vi de beste fagfolka på området til å lage robuste metoder og sikre at klimadebatten foregår på basis av gode analyser og et godt tallgrunnlag. Høyres statsråd har ikke vært villig til å gi oss disse tallene. I høst ba Høyre oss vente på perspektivmeldingen. I vår ble vi bedt om å vente på budsjettet for neste år. Nå vil vi sikre oss at det ikke blir flere utsettelser. Derfor foreslår vi en skikkelig ryddesjau i regjeringens klimatallkaos.