DEBATT

På tide å sette noen grenser

I Norge skal alle få si og tro det de vil, om det er aldri så reaksjonært. Men trosfrihet forutsetter ikke at du får statlig pengestøtte.

MÅ STILLE KRAV: I Norge har vi et svært raust finansieringssystem for trossamfunn, med svært få krav. Det er på tide å sette noen grenser, skriver artikkelforfatterne. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
MÅ STILLE KRAV: I Norge har vi et svært raust finansieringssystem for trossamfunn, med svært få krav. Det er på tide å sette noen grenser, skriver artikkelforfatterne. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladets kommentator John Olav Egeland fyrer 15. juni løs mot stortingsflertallet generelt, og SV spesielt. Det han kaller et farlig feilspor, er Stortingets vedtak om at regjeringen skal utrede muligheten for å trekke tilbake pengestøtte fra trossamfunn som oppmuntrer til lovbrudd, eller hvor religiøse ledere har medansvar for undertrykking av for eksempel unge jenter eller homofile.

«Et helt kompleks av prinsippløshet, illiberalitet og forskyvning av maktforholdet mellom enkeltmennesker og staten.» Videre vil det «uthule trosfriheten». Intet mindre. Og dette kan Egeland altså slå fast allerede før det finnes noe lovforslag, bare et forslag om å utrede hvorvidt en slik håndsrekning til mennesker som kjemper for frihet i lukkede religiøse miljøer er mulig.

Forslaget Stortinget vedtok torsdag kveld, ble fremmet av SV. En viktig grunn til at vi kom med forslaget var de mange historiene vi har sett denne våren om sosial kontroll og æreskultur i muslimske miljøer. Fortsatt er det også mennesker i Norge som opplever ufrihet i kristne trossamfunn. Frihetsberøvelse gjennom ekstrem sosial kontroll, skam- og æreskultur har ofte utgangspunkt i konservative tolkninger av religion.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer