Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad må svare på hva han skal gjøre for å bli kvitt «mørkemannstempelet» - som om han selv kan stilles til ansvar for andres karakteristikker av han, skriver innsender. Foto: NTB Scanpix
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad må svare på hva han skal gjøre for å bli kvitt «mørkemannstempelet» - som om han selv kan stilles til ansvar for andres karakteristikker av han, skriver innsender. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt-klima

På tide å skrinlegge mørkemannstempelet

Det såkalte mørkemannstempelet er noe av det nærmeste vi kommer Trump-retorikk i Norge.

Meninger

I presidentvalgkampen i 2016 gjorde Donald Trump det til et varemerke å dele ut personkarakteristikker på sine konkurrenter. Motdebattanter ble systematisk omtalt som Crooked Hillary, Lying Ted og Low-energy Jeb.

Strategien var effektiv, men den representerte et brudd med tidligere kutyme hvor man forsøkte å angripe motstandernes meninger uten å bruke personkarakteristikker.

Å sette merkelapper er på mange måter en forsøpling av en politisk debatt. Det flytter fokuset over fra sak til person. Det gjør ordskiftet hardere og mer polarisert. I tillegg skremmer det bort vanlige folk fra å delta i offentlige debatter. Å godta at det deles ut merkelapper og personkarakteristikker, er å la den offentlige diskursen preges av pøbelmentalitet.

I flere intervjuer på NRK og TV2 har barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad blitt bedt om å svare på hva han skal gjøre for å bli kvitt «mørkemannstempelet» - som om Ropstad selv kan stilles til ansvar for at andre slenger ut karakteristikker i stedet for å invitere til en saklig debatt.

Et mer betimelig spørsmål ville vært å spørre hvordan pressen kan bidra til en opplyst debatt uten personkarakteristikker.

Hvis man mener at det bør være obligatorisk for en barne- og familieminister å gå i pride-parade, og at Norge bør tillate selvbestemt fosterreduksjon av friske tvillinger, så går det fint å argumentere for dette uten å stemple Ropstad og hans meningsfeller som mørkemenn.

Merkelapper i politikken er en uting uansett hvem de rettes mot, men i dette tilfellet har venstresida og rikspressen et særlig ansvar for å bidra til en anstendig politisk debatt. Karakteristikken «mørkemann» bør skrinlegges for godt av alle som ønsker et konstruktivt debattklima i Norge.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.