KOMMENTARER

På tide å styre selv

Etter 40 år i opposisjon, ber Frp om folks hjelp til å regjere. Det kan hende både Erna Solberg og verden har noen innvendinger, skriver Marie Simonsen.

FAST KANON:  Per Sandberg har tatt på seg rollen som fast kanon på dekk. Det liker samarbeidspartnerne i Venstre og KrF dårlig. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
FAST KANON: Per Sandberg har tatt på seg rollen som fast kanon på dekk. Det liker samarbeidspartnerne i Venstre og KrF dårlig. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

En trofast Frp-velger har ringt meg sporadisk i mange år. Budskapet er alltid det samme, like håpefullt hver gang:

Marie, nå må du skrive om Sveits.

Alpelandets folkeavstemninger er hans ideal som for mange andre i Frp. La folket bestemme. Ikke minst når det gjelder innvandring. Jeg tror ikke det har falt ham inn at folket vil skuffe ham, for alle han kjenner i nabolaget på Oslo øst mener som ham.

Frp's nestleder Per Sandberg vet bedre. Når han foreslår folkeavstemning om innvandring, også fra EU-land, er det ikke i håp om massiv støtte til Frp's politikk. Både stortingsvalg og valgundersøkelser viser at den ikke fins. Men forslaget sier to ting. På kort sikt det vanlige, at Frp er partiet som hører på folk i den saken som betyr mest for Frp-velgeren. På lengre sikt at Frp stiller spørsmål ved Norges internasjonale forpliktelser.

Populistiske utspill har vært Frp's modus operandi i alle år, men nå som partiet sitter i regjering, har det en regjeringsplattform og en avtale med to partnere å forholde seg til. Frp styrer faktisk landet.

Dermed måtte justisminister Anders Anundsen (Frp) svare for seg i Stortingets spørretime i går, og det var særlig samarbeidspartneren Venstre som gikk hardt ut. Trine Skei Grande lurte på hvordan et slikt spørsmål skulle formuleres, noe Anundsen mente var umulig å svare på, fordi innvandring er sammensatt og komplisert. Det er snakk om mange ulike grupper og utfordringer, og Norge har forpliktelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.