SKYLDER PÅ ANDRE: Justisministeren skylder gjerne på lokale politidistrikt og skyver ansvaret over på de, skriver artikkelforfatterne. Foto: SOMKKU / Shutterstock / NTB scanpix
SKYLDER PÅ ANDRE: Justisministeren skylder gjerne på lokale politidistrikt og skyver ansvaret over på de, skriver artikkelforfatterne. Foto: SOMKKU / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Voldtekt:

På tide å ta ansvar, Per-Willy

Det er mye man kan skylde på for at vi lever i et samfunn der voldtekt er et stort samfunnsproblem, men uansett grunn er det justisminister Per-Willy Amundsens oppgave å rydde opp.

Meninger

De siste dagene har det kommet frem sjokkerende ting om politiets arbeid med voldtektssaker. Politiet har selv pålagt seg å følge en frist på 130 dager for etterforskning av voldtektssaker. Tall fra Politidirektoratet viser at gjennomsnittlig etterforskningstid i dag er 172 dager, over en måned mer enn politiets egen frist. Denne fristen ble ikke satt uten grunn. At kvinner som er utsatt for overgrep skal gå rundt i uvisshet over så lang tid er uakseptabelt.

Man kan skylde på få ressurser, men Riksadvokatenes rapport fra 2017 viser også at samtlige politidistrikt skårer lavt på bruk av etterforskningsplaner, planer som er ment å sikre nettopp fremdrift i en sak. Etterforskningsplanene er en oppskrift på hvordan man skal angripe en sak, og om man bruker dem systematisk vil både fremdriften og kvaliteten bli bedre. Lite hjelper det at politiskolen i tillegg har lagt ned fordypningsfag i voldtekt, tross sterke innsigelser fra fagmiljøer.

Politiet må få økte ressurser, men samtidig må politiet faktisk møte krav om og få opplæring i å bruke metodene for å få ned etterforskningstiden og løse flere saker knyttet til voldtekt.

Justisministeren skylder gjerne på lokale politidistrikt og skyver ansvaret over på dem, men det endrer ikke det faktum at han har ansvar for at politiet gjør jobben sin og at de har nok ressurser til å følge opp disse sakene. Det er justisministeren som har øverste ansvar for at kvinner skal være trygge i dette landet. Dette er et ansvar han ikke kan skyve over på noen andre. Og det er på tide at vår justisminister tar det ansvaret på alvor.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.