DEBATT

På tide å ta fengselspraten

Fengsel er kraftig kost. De som blir sendt dit fortjener at vi alle er bevisst på hvordan og hvorfor vi sender dem dit.

UTFORDRES: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise Riise bør tørre å utfordre det etablerte, også slik at de hører ham innerst inne i regjeringsapparatet. Foto: NTB Scanpix
UTFORDRES: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise Riise bør tørre å utfordre det etablerte, også slik at de hører ham innerst inne i regjeringsapparatet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er en ungdomspolitikers privilegium å kritisk granske sin samtid, før han eller hun trer inn i de styrende rekker. Dagens leder av Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, er blant våre beste på nettopp det. Men i én debatt er han taus, som de fleste andre politikere. Det er rart, i og med at det er blant de mest grunnleggende og prinsipielle debatter: Hvordan håndterer vi de mennesker som av ulike årsaker bryter norsk lov - bryter de grunnregler vi som samfunn har blitt enige om?

Jeg tar for gitt at Riise kjenner sin Jeremy Bentham, minst like godt som Dagbladets kommentator Aksel Braanen Sterri. Som Sterri skriver: «Straffeutformingen skal være streng nok til å avskrekke, men ikke et gram mer.» Fengsel er ikke den eneste måten samfunnet kan gi en avskrekkende reaksjon på, som også vil svare til det underliggende hensynet om gjengjeldelse. Elektronisk fotlenke er et alternativ som allerede er i bruk, men som bør brukes mye mer. Særlig for de mange i norske fengsler som sitter inne på korte dommer.

Det er ikke selvsagt at fengsel er den beste måten å forhindre lovbrytere i å begå ny kriminalitet. Evalueringen av prøveprosjektet om elektronisk fotlenke viser at færre begikk ny kriminalitet etter å ha sonet med fotlenke. Her trengs mer og bedre empiri, men undersøkelsen kan tyde på at fotlenken virker bedre. Det er i tillegg betraktelig billigere enn en fengselsplass og uskyldige tredjeparter blir rammet i mindre grad. Men det er fortsatt straff: med elektronisk fotlenke setter staten klare og detaljerte rammer for hvordan du skal leve livet ditt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer