DEBATT

Norsk arbeidsliv:

På tide å ta problemene på alvor

Selvsagt har ansatte flest fått det bedre siden 1950-tallet. Men NHO tar ikke reverseringen av disse seirene på alvor.

DELTIDSKULTUR: Hele og faste stillinger er fortsatt hovedregelen i norsk arbeidsliv, men dette utfordres kraftig av bemanningsbransjen og deltidskultur. 72 prosent av alle helsefagarbeiderstillinger lyst ut på Finn.no i fjor var deltidsstillinger, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
DELTIDSKULTUR: Hele og faste stillinger er fortsatt hovedregelen i norsk arbeidsliv, men dette utfordres kraftig av bemanningsbransjen og deltidskultur. 72 prosent av alle helsefagarbeiderstillinger lyst ut på Finn.no i fjor var deltidsstillinger, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

NHO-direktør Nina Melsom hevder at jeg drømmer meg tilbake til 1950-tallet, når jeg i en kronikk påstår at det glansbildet NHO presenterer av norsk arbeidsliv i sin propaganda, ikke stemmer overens med virkeligheten.

Det er snarere NHO-videoen «Planet Work» som drømmer seg tilbake til den harmoniske etterkrigstida hvor både lønninger og profitt økte i en tilsynelatende harmonisk orden. Den hevder NHO at fortsatt lever i beste velgående, jeg innvender at vi må våkne opp til dagens realiteter hvor deler av arbeidslivet står i fare for å raseres.

Hele og faste stillinger er fortsatt hovedregelen i norsk arbeidsliv, men dette utfordres kraftig av bemanningsbransjen og deltidskultur. 72 prosent av alle helsefagarbeiderstillinger lyst ut på Finn.no i fjor var deltidsstillinger, og som nevnt er innleie på byggeplasser i Oslo-området opp mot 90 prosent.

Etter endringen i arbeidsmiljøloven som ga generell adgang til å ansette folk midlertidig i opptil et år, har det blitt flere midlertidige jobber og færre faste jobber i Norge.

Melsom svarer med at vi har mer penger enn vi hadde for 50 år siden, at Norge har høy produktivitet og at de fleste trives på jobben.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer