Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Norsk arbeidsliv:

På tide å ta problemene på alvor

Selvsagt har ansatte flest fått det bedre siden 1950-tallet. Men NHO tar ikke reverseringen av disse seirene på alvor.

DELTIDSKULTUR: Hele og faste stillinger er fortsatt hovedregelen i norsk arbeidsliv, men dette utfordres kraftig av bemanningsbransjen og deltidskultur. 72 prosent av alle helsefagarbeiderstillinger lyst ut på Finn.no i fjor var deltidsstillinger, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
DELTIDSKULTUR: Hele og faste stillinger er fortsatt hovedregelen i norsk arbeidsliv, men dette utfordres kraftig av bemanningsbransjen og deltidskultur. 72 prosent av alle helsefagarbeiderstillinger lyst ut på Finn.no i fjor var deltidsstillinger, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NHO-direktør Nina Melsom hevder at jeg drømmer meg tilbake til 1950-tallet, når jeg i en kronikk påstår at det glansbildet NHO presenterer av norsk arbeidsliv i sin propaganda, ikke stemmer overens med virkeligheten.

Det er snarere NHO-videoen «Planet Work» som drømmer seg tilbake til den harmoniske etterkrigstida hvor både lønninger og profitt økte i en tilsynelatende harmonisk orden. Den hevder NHO at fortsatt lever i beste velgående, jeg innvender at vi må våkne opp til dagens realiteter hvor deler av arbeidslivet står i fare for å raseres.

Hele og faste stillinger er fortsatt hovedregelen i norsk arbeidsliv, men dette utfordres kraftig av bemanningsbransjen og deltidskultur. 72 prosent av alle helsefagarbeiderstillinger lyst ut på Finn.no i fjor var deltidsstillinger, og som nevnt er innleie på byggeplasser i Oslo-området opp mot 90 prosent.

Etter endringen i arbeidsmiljøloven som ga generell adgang til å ansette folk midlertidig i opptil et år, har det blitt flere midlertidige jobber og færre faste jobber i Norge.

Melsom svarer med at vi har mer penger enn vi hadde for 50 år siden, at Norge har høy produktivitet og at de fleste trives på jobben.

Dette er det ingen som har benektet, men både trivselen og vår høye produktivitet trues av nettopp bemanningsbransjen.

Det blir lite investering og kompetanseutvikling i en arbeidsstokk som byttes ut fra uke til uke, og bemanningsbyråene tar ikke inn noen lærlinger på tross av skrikende behov for lærlingplasser. Mer utrygge ansatte våger heller ikke å påpeke problemer i arbeidsprosessen eller ta selvstendig initiativ til å løse dem, fordi de vet at de jobber på sjefens nåde.

Når det gjelder trivselen på jobb, så kommer jo den nettopp av at mange har trygge, faste ansettelser som gjør at de tør å si fra om noe er galt, som fører til forutsigbarhet, mulighet til å kjøpe en leilighet og å kombinere jobb og familieliv. Å vente på sms hver uke for å se om du har jobb den neste, fører ikke til denne trivselen.

NHO innrømmer at det finnes problemer med bemanningsbransjen, men foreslår så helt meningsløse tiltak for å bøte på dem. Det spørs hvor lenge de kan stå i denne spagaten.

Melsom avslutter med å skrive at «vi må glede oss over det dominerende bildet der de aller fleste trives på jobben».

Ja, det er trivelig, men nei, vi kan faktisk ikke stoppe der. Vi må rydde opp ved å forby bemanningsbransjen for å sikre de faste trygge jobbene som gjør at vi trives på jobb i Norge.

Det vil ta noe makt vekk fra arbeidsgiver, som i dagens bemanningsbransje kan skalte og valte med ansatte etter eget forgodtbefinnende, men det vil gi oss det seriøse arbeidslivet NHO hevder de er for.

Hvem vet, kanskje er et forbud mot bemanningsbransjen første skritt på veien mot den utopien NHO selv tegner opp i «Planet Work».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!