PRISBELØNT: Maria Turtschaninoff fikk Finlandia Junior-prisen for ungdomsboka om Maresi og det røde klosteret. Den er den første i en planlagt trilogi, og bok nummer to har alt kommet ut på finsk. Foto: FÖRLAGET
PRISBELØNT: Maria Turtschaninoff fikk Finlandia Junior-prisen for ungdomsboka om Maresi og det røde klosteret. Den er den første i en planlagt trilogi, og bok nummer to har alt kommet ut på finsk. Foto: FÖRLAGETVis mer

På tide at denne magiske, finske fantasyserien ble oversatt til norsk

Maria Turtschaninoff skriver feministisk fantasy i beste forstand.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Akkurat idet «Game of Thrones» avslutter sesongen på tv, lander Maria Turtschaninoffs serie om det røde klosteret i norske bokhandler. Det kan være tidenes timing.

Bøkene hennes er riktignok utgitt for ungdom, som nordisk fantasy oftest er. Og Turtschaninoff skriver mer inderlig enn George RR Martin, her er lite humor og mye alvor. Men for øvrig deler de mange av de samme kvalitetene, og magien som hekter leserne. «Maresi», den første boka i en planlagt trilogi, ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for barn og ungdom i 2015, og er oversatt til 19 språk så langt. Det var på tide at denne finske fantasygodbiten kom til Norge.

Kvinnesamfunn

Boka er Maresis fortelling, som hun er satt til å skrive kort tid etter at noe dramatisk har skjedd på øya der hun bor. Menos er en klosterøy, der ingen menn har adgang. Den er et sted der jenter kan komme for å få en utdannelse, men også bli værende dersom de vil, og får et åndelig kall. Vi forstår også raskt at den fungerer som asyl for mange av dem. For kvinner lever farlig i landene som omkranser øya.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn