Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Palestina:

På tide at Norge tar avstand fra okkupasjonsstaten Israel

Okkupasjonsstaten Israel har vedtatt en ny kontroversiell lov. Det er på tide at vi forstår at Israel-Palestina-konflikten ikke dreier seg om to likestilte parter, men om en overgriper.

STERKE PROTESTER: Titusener, som her i Tel Aviv forrige mandag, har protestert mot den nye loven som slår fast at «retten til å utøve nasjonal sjølbestemmelse i Israel er unik for det jødiske folket»   Foto: AP / NTB Scanpix
STERKE PROTESTER: Titusener, som her i Tel Aviv forrige mandag, har protestert mot den nye loven som slår fast at «retten til å utøve nasjonal sjølbestemmelse i Israel er unik for det jødiske folket» Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om den nye loven skriver Nettavisen følgende; «Det Israelske Parlamentet har vedtatt en ny lov som definerer landet som «en nasjonalstat for det jødiske folk» der kun jøder har selvbestemmelsesrett.

Kaja Hilleren, Sosialistisk Ungdom.
Kaja Hilleren, Sosialistisk Ungdom. Vis mer

At noe slikt kan skje i 2018, og at et demokratisk land som Norge nå ikke tar sterk avstand fra Israel, er utrolig.

Sjokkerende? Ikke så veldig. Det er ikke noe nytt at Israel behandler Palestinerne dårlig. Flere ganger i år har det vært på nyhetene om x antall drepte demonstranter og flere tusen skadde på Palestinsk side. Fortsatt ingen handling.

image: På tide at Norge tar avstand fra okkupasjonsstaten Israel

Det er lett å si at begge parter er like ille, men tar man en titt på statistikker ser man fort at den ene siden er mye verre enn den andre. Dette dreier seg ikke engang om to likestilte parter, Israel driver med overgrep, Israel er en okkupasjons-stat.

Dette er vår tids verste overgrep. Et overgrep, som ikke mange reagerer på. For det er ikke løgn at 2175 palestinske barn har blitt drept siden 29 september 2000, mens 134 israelske barn har blitt drept.

Det er heller ikke løgn at USA gir 9.8 millioner dollar i daglig støtte til Israel, mens palestinerne får null.

Tar man en titt på kartet fra 1946 til nå, ser man at det palestinske landet bare har blitt mindre og mindre.

Hva gir Israel retten til å slakte, okkupere og diskriminere palestinerne? Hva gir de retten til å ta deres hus og hjem?

Hvordan kan et folk som har lidd så mye, gå fra offer til overgriper? Hvorfor tar ikke Norge, Hvorfor tar ikke vesten, sterkere avstand? Hvorfor lar vi en stat torturere, drepe, og okkupere rett foran våre øyne mens vi bare ser på?

Dette er ingen konflikt med to parter, dette er okkupasjon på det verste.

«Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv», har vi glemt det? Offeret er vel like viktig selv om offeret denne gangen er noen andre? Eller gjelder ikke menneskerettigheter og medmenneskelighet for alle?