«På tide Bondevik engasjerer seg.»

Odd Børretzen synes Otto Jespersens Bondevik-satire er umorsom. NRK-humorist Are Kalvø mener derimot det er på tide at Bondevik endelig engasjerer seg i noe.

- Jeg vil egentlig ikke si noe om denne debatten i det hele tatt ettersom jeg ikke har sett innslaget. Men forsiktig kan jeg vel si at det er på tide at Bondevik endelig engasjerer seg i noe. Synd at det ikke er i politiske spørsmål, sier Are Kalvø under en pressekonferanse i forbindelse med sin nye humorbok for nordmenn i det nære utland, «Syden».

Bondevik-imitator

- Kanskje du vil si noe mer lørdag under «Hallo i uken»-sendingen på radio?- Ja, det er godt mulig det vil bli kommentert der, sier en smålur Kalvø. Han er viden kjent for sine eminente Bondevik-parodier. I går var han mer opptatt av å fortelle det norske folk om hvordan han har fulgt etter de store norske oppdagelsesreisende, og tatt for seg nordmenns nærmeste feriedistrikt «Syden». Stor humor for massene.

- Ler ikke

Plateaktuelle Odd Børretzen fulgte TV-debatten om humor i TV2s «Tabloid» mandag. Han synes ikke Jespersens utspill mot Bondevik var noe særlig. - Jeg synes ikke dette er morsomt. Jeg tar i høy grad avstand fra denne typen humor. Standupkomikerne er uten intellekt, og utøverne er ikke morsomme. De gangene jeg slumper borti denne type humor, blir jeg litt sur og skuffet. Jeg ler ikke, sier Børretzen. - Gjelder det også Otto Jespersen?- Ja, jeg synes det er lettvint.

Kynisk humorbølge

- I løpet av 90-tallet har det vært mye ironi i humoren. Har kynismen overtatt?- Det er mange som lurer på det, og jeg mener at det er tegn på at det har skjedd. Det viktigste er å sjokkere, men det blir vanskeligere og vanskeligere. Det er ikke så veldig mange tabuer vi har igjen. Odd Børretzen skrev i sin tid boka «Kunsten å forstå og bruke en nordmann». Vi spør om nordmenn har for mye respekt for øvrigheten. I land som England, Frankrike og USA er den politiske satiren ofte enda skarpere. - Politisk satire er så mye. Anklagen nå er vel det rent menneskelige. Om det ikke er ren ondskap, så går det i alle fall ut over mennesker. Politisk satire vil det forhåpentlig alltid være. Men det må være morsomt, sier han.

SYDEN-ARE: Are Kalvø har nesten siden Jesu fødsel gitt Kjell Magne Bondevik et radioansikt i satireprogrammet «Hallo i uken». Han vil ikke kaste seg inn med full tyngde i debatten rundt den såkalte mobbingen av nasjonens statsminister.