Anmeldelse: Marion Ravn - «Mellom disse 4 vegger»

På tide, Marion!

Albumdebuterer på norsk.

PÅ NORSK: Marion Ravn debuterer på norsk på sitt første album på fire år. Det gjør hun klokt i, mener vår anmelder.
PÅ NORSK: Marion Ravn debuterer på norsk på sitt første album på fire år. Det gjør hun klokt i, mener vår anmelder. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ALBUM: Det begynner å bli noen år siden Marion Raven skulle slå gjennom i utlandet. Nå er den internasjonale e-en i navnet for lengst borte, og Marion Ravn (35) debuterer på morsmålet. Det gjør hun klokt i. Noen vil huske at hun sang på norsk da Marit og Marion, forløperen til M2M, (med Marit Larsen) albumdebuterte med barnesanger i 1996.

Gode krefter

«Mellom disse 4 vegger»

Marion Ravn

Poprock

Plateselskap: Blackbird Music

«Godkjent overgang til norsk.»
Se alle anmeldelser

Som mange andre de siste åra har Marion skjønt at det faktisk er helt greit å kommunisere på norsk. Vi fikk en forsmak da hun var med i 2013-sesongen av «Hver gang vi møtes». Nå tar hun skrittet fullt ut.

30 engelskspråklige låter skrevet sammen med andre låtskrivere i utlandet ble skrotet, og etter en sommer i Bø i Vesterålen kom vendepunktet.

Modne menn

«Mellom disse 4 vegger» er første album siden «Scandal Vol. II» (2015) og det første på norsk, så fallhøyden kan bli stor. Men Marion har også skjønt at det er lurt å alliere seg med andre, gode krefter. Hun kan ikke lenger «gjemme seg» bak et annet språk, og ordene får større betydning. Av og til glipper det, men det er mye som funker.

Bak henne står gjerne en godt voksen mann. Låtene har hun skrevet sammen med blant andre Tom Roger Aadland (55) og den L.A.-baserte dansken Rune Westberg (44), mens Janove Ottesen (44) står bak «Fritt fall».

Svenske musikere

Produsent Ola Gustafsson (49) har spilt inn plater og turnert med utmerkete svensker som Lars Winnerbäck, Thåström og Melissa Horn før han nå har «rattet» «Mellom disse 4 vegger». Jerker Odelholm, (53) medprodusent på Winnerbäcks ferske album, spiller bass på albumet. Samtlige musikere er svenske, men oppmuntret av felles deltakelse i «Hver gang vi møtes» i 2013-sesongen synger Marion duett med sin gamle helt fra CC Cowboys, Magnus Grønneberg (52), på søte «Ikke deg».

Personlig

Det er vanskelig å skjønne hvorfor hun ikke har platedebutert på norsk før. Fra å være en litt anonym artist på engelsk, står hun her fram på en annen måte.

Det er et personlig album, der hun blant annet synger om samlivsbrudd, forelskelse på 12-trikken og høsten som kommer («Du kjenner det på deg / det er noe mer / det er noe mørkt der / noe som skjer / det er høsten som kommer»). Tekstene kommuniserer fint og kler henne.

Overtydelig

Men det er litt å trekke også. Marion har det med å synge affektert her og der. Uttalen kan bli overtydelig. Det kommer særlig til uttrykk i hennes egen åpningslåt, «4 vegger» og i «Svømmer», mens fengende og energiske låter som bestenoteringene «Høsten som kommer» og «Fritt fram» går klar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer