På tide med en human ruspolitikk

Vi har allerede nok kunnskap til å åpne for legalisering av cannabis.

VIL TILLATE: «Legalisering av cannabis vil ikke fjerne hele narkotikaøkonomien, men det vil fjerne en viktig brikke», skriver Tord Hustveit. Foto: Petr Bro?
VIL TILLATE: «Legalisering av cannabis vil ikke fjerne hele narkotikaøkonomien, men det vil fjerne en viktig brikke», skriver Tord Hustveit. Foto: Petr Bro? Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Over store deler av verden er ruspolitikken i endring. Vi ser en dreining fra kriminalisering og straff over mot avkriminalisering, helsehjelp og legalisering. I en kronikk i Dagbladet 6. februar gjennomgår Jørgen Bramness fra SERAF og Anne Bretteville-Jensen fra SIRUS denne utviklingen. Jeg deler en del av deres synspunkter, men mener at vi allerede har nok kunnskap til å åpne for legalisering av cannabis.

Narkotika er et sekkebegrep som rommer mange ulike stoffer. Det er stor forskjell på hvilke skadevirkning og hvor avhengighetsskapende de ulike narkotiske stoffene er. Cannabis er et av de mildere stoffene i denne gruppen. Det disse rusmidlene har til felles er at vi i møte med dem har valgt å bruke forbud og straff for å begrense bruken og skadevirkningene de har.

Den kursendringen vi ser i ruspolitikken i mange land har ikke kommet ut av det blå. Forbudsregime har en høy kostnad. Både menneskelige og på samfunnsnivå. Utover 60-tallet så man at politiinnsatsen mot narkotika hadde liten eller ingen effekt. Som et svar på dette satte mann inn større ressurser og innførte strengere straffer. Det førte igjen til at de kriminelle ble bedre organisert og tyngre bevæpnet. I dag er en av tre innsatte i norske fengsler dømt for narkotikaforbrytelser. I land som Mexico har kampen mot narkotika utviklet seg til en reel krig.

Vi ser altså at større ressurser og videre fullmakter til å bekjempe narkokriminalitet har liten effekt. De midlene vi har brukt for å begrense skadelige stoffer har ikke hatt ønsket effekt. Vi i Unge Venstre har derfor tatt til orde for en kursendring. Legalisering av cannabis vil ikke fjerne hele narkotikaøkonomien, men det vil fjerne en viktig brikke. Det vil for det første ta cannabis ut av det svarte markedet og over til et legalt, regulert marked. Det vil gi et direkte inntektstap for de kriminelle, og det vil også gi et tap ved at det tar bort deler av den virkningen cannabis har hatt som en inngangsdør til kriminelle miljøer.

Det er ingen som er i tvil om at det er farlig å bruke rusmidler. Både alkohol og cannabis er skadelig. I Unge Venstre stiller vi spørsmål ved hvordan vi har valgt å møte cannabisbruken. Som samfunn har vi begrenset med ressurser. Vi vil heller bruke samfunnets begrensede ressurser på forebygging med flere helsesøstre og andre fagpersoner inn i skolen. Vi vil ha rehabiliteringsplasser til de som sliter med rusmisbruk, ikke fengselsplasser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer