RENTETAK: Rentekrav vokser i et heseblesende tempo, og ender opp med å gjøre vondt verre. Ofte er lånet håndterlig, men rentene nærmest absurd høye. Derfor er rentetak en god idé, mener artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
RENTETAK: Rentekrav vokser i et heseblesende tempo, og ender opp med å gjøre vondt verre. Ofte er lånet håndterlig, men rentene nærmest absurd høye. Derfor er rentetak en god idé, mener artikkelforfatteren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Rentetak

På tide med en ryddesjau i lånebransjen

Det er et skrikende behov for reform av kreditt- og forbrukslånsbransjen.

Meninger

Nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne, Une Aina Bastholm, var onsdag ute i Dagbladet med forslag om rentetak og reklameforbud for forbrukslån. Dette blåser forhåpentligvis nytt liv i en problematikk både SV og Arbeiderpartiet har tatt opp tidligere.

Vebjørn Wold
Vebjørn Wold Vis mer

Jussbuss er ett av få steder man kan gå for gratis rettshjelp. Derfor er vi i kontakt med mange som har stor forbruksgjeld, og ser det akutte behovet for reform av denne bransjen. De vi møter har nemlig ikke gått i luksusfellen. De har rett og sett lav inntekt, og bor i et land hvor det meste koster mye penger.

Lån tas opp for at barn skal få matpakke, og for å betale husleie. Men rentekrav vokser i et heseblesende tempo, og ender opp med å gjøre vondt verre. Ofte er lånet håndterlig, men rentene nærmest absurd høye. Derfor er rentetak, slik både Bastholm og SVs Snorre Valen nevner, en god idé.

Det skjer selvfølgelig også at folk tar opp lån de ikke kan betjene. De innser det ofte ikke, men bankene må forstå det. Det er derfor viktig å gjøre noe med den aggressive markedsføringen. Man kan knapt gå to minutter uten at ordet «refinansiering» blinker mot deg fra en skjerm eller plakat. Et forbud mot reklame for forbrukslån er et modig forslag, og ethvert forsøk på opprydding i denne reklamejungelen bør ønskes velkommen.

Samtidig må vi kreve at bankene skal være tydelige overfor potensielle kunder om hvilken risiko disse lånene er forbundet med – ikke gjemme dette i vedlegg med umulig språk. En ryddesjau i bransjen har altså potensial til å gjøre mye godt for noen av samfunnets svakeste, og Jussbuss stiller seg helhjertet bak det. Det er allerede mer enn dyrt og vanskelig nok å være fattig, om ikke banker og myndigheter skal legge stener til byrden.