Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

På tur for «Hawaii, Oslo»

Trond Espen Seim (33) blir Norges «Shooting Star» under filmfestivalen i Berlin.

For sjette gang har Norsk filminstitutt utpekt en nasjonal stjerne som skal representere Film-Norge under Berlin-festivalen, som begynner 10. februar. Trond Espen Seim hadde den bærende rollen i «Hawaii, Oslo» og har vært noe av et stjerneskudd her hjemme i et par års tid.

Han har imidlertid beholdt fatningen ved nyheten om at han skal til Berlin og vise seg fram på samme måte som Anneke von der Lippe, Gørild Mauseth, Kristoffer Joner, Maria Bonnevie og Aksel Hennie har gjort før ham.

-  Kjempeskuffet

-  Det er selvfølgelig et hyggelig klapp på skuldra fra bransjen. Og jeg reiser gjerne nedover, jeg, og gjør det de krever. Men jeg gjør meg ingen forhåpninger. Jeg har det bra der jeg er nå, med å være på teater og lage film med Erik en gang iblant. Jeg har aldri gjort meg noen tanker om en internasjonal karriere. Det fine med Norge er at det er så lite. Kontaktene er lett og oversiktlig tilgjengelige, og vi skuespillere får sjansen til å være med på avgjørelsene.

Før jul ble det kjent at «Hawaii, Oslo» er Norges kandidat til Oscar-nominasjonene. 25. januar blir det avgjort om filmen blir en av de fem i kategorien «Beste utenlandske film». 175 000 nordmenn har sett filmen til nå. Men til den viktige Berlin-festivalen kommer ikke filmen.-  Vi håpet i det lengste at filmen skulle få plass i hovedkonkurransen, sier regissøren Erik Poppe.

-  Fra én til ti - hvor skuffet er du for at det ikke skjedde?-  Akkurat idet vi fikk beskjeden: ti. Jeg ble kjempeskuffet. Men samtidig ble det klart at vi er med i hovedkonkurransen på Rotterdam filmfestival, som har hatt en eksplosiv utvikling de siste åra. Så etter ti minutter var skuffelsen redusert til en toer, sier Poppe.

Grundighet

Også flere europeiske arenaer har meldt interesse for «Hawaii, Oslo». Og fortsatt er det altså Oscar å håpe på. I natt reiste Erik Poppe til USA for å starte lanseringen der borte. Lørdag er det premiere under Palm Springs International Film Festival. I løpet av dagene framover skal en rekke akademimedlemmer med stemmerett under Oscar-konkurransen se filmen. Poppes film er også åpningsfilmen under den skandinaviske filmfestivalen i Los Angeles, som starter neste fredag.

I motsetning til Seim, tror Poppe at Berlin vil bli en døråpner for den 33 år gamle skuespilleren.

-  Det handler ikke nødvendigvis om billedskjønnhet i hans tilfelle. Trond Espen er en av dem som klarer å fortelle en historie foran kamera, uten at den føles presset fram. Han har en utrolig nysgjerrighet, tilstedeværelse, ydmykhet og grundighet. Verden er full av tosker som tror livet er fullt av snarveier. Trond Espen har vært grundig og jobbet seg oppover. Det er noe rart et sted om han ikke får sentrale og sterke roller framover. Hans råhet, ekthet og fandenivoldskhet har noe i den internasjonale filmbransjen å gjøre, sier Poppe.

Seim ser brydd ned i kaffekoppen.

VISER SEG FRAM: Erik Poppe (t.h.) og Trond Espen Seim bringer nå «Hawaii, Oslo» ut i verden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media