På tur i bokhylla

De beste naturopplevelsene får du fortsatt i skog og mark, men inspirasjonen til den gode turen kan du finne mellom to permer. Dagbladet guider deg gjennom høstens gode og dårlige naturbøker.

Per Eide og Olav Grinde: «Vilt & vakkert Vestland»

(Kom Forlag)

Utflyttede vestlendinger som ikke får hjemlengsel etter å ha sett denne boka, bør oppsøke optiker. Boka er en vakker reise fra sør til nord og fra den innerste fjord til det ytterste fyr. Forfatterne har brukt flere år på å samle sin fotografiske og skrevne hyllest til den turistattraktive landsdelen. Og for dem som bor der, kan boka være en aha-opplevelse. Fotografen har lyktes med å velge nye bildevinkler fra kjente steder, men har til tider vært i overkant raus med bruken av fargefilter. Vestlandsboka er blitt ei praktbok i tekst og bilder, der også mange kjente landskapsmalere har sluppet til.

Kjell-Reidar Hovelsrud: «Svalbard - Et eventyrlig polarliv»

(Orion Forlag)

Mange er de som er blitt forført og fanget av Svalbards natur, mystikk og dramatikk. Kjell-Reidar Hovelsrud er en av dem. Bærumsmannen som ble stasjonssjef på Ny-Ålesund, laget seinere sin egen fangststasjon på Svalbard og har underholdt mange med sine fortellinger fra polarøyriket. Til slutt ble mange av de spennende historiene samlet mellom to permer - på 350 sider, for å være helt nøyaktig. Overvintring i fangsthytte er ikke for «guttunger med egg i lomma». Og i all nøkternhet skildrer forfatteren sitt møte med natur, miljø og mennesker på Svalbard.

Arne Winther: «Tre rever og en natt»

(Naturforlaget)

Endelig ei morsom bok om jakt og jegerliv. Jo da, boka handler om revejakt også, men ikke bare det. Forfatteren har vært på bukkejakt både i Afrika og i Norge. Begge deler er skildret med humør og innlevelse. Og han har kollidert i bomstasjonen på vei hjem fra jakt! Det er rett og slett forbausende at ikke flere jaktbokforfattere har oppdaget at humor er et godt våpen for å treffe leserne. Bildene varierer fra gode til middels, men alt i alt ei jaktbok som er verd å lese.

Inge Ove Tysnes: «Elgeland - landskap og elg under De syv søstre»

(De syv søstre forlag)

Inge Ove Tysnes er en bedre fotograf enn skribent. Derfor er billedboka hans heldigvis fylt mer av fine bilder enn av lange skildringer fra øya Alsten på Helgelands-kysten. Flere av bildene er sjeldenheter fra forfatterens mange elgsafarier. Mange av bildene vil bli husket en stund. Den midtre delen av boka viser bildeglimt fra Helgeland. Pent og greit fotoarbeid uten at det blir ekstraordinært bra. Ingen elgbok uten at elgjakt er beskrevet, derfor vier Tysnes et avsluttende kapittel til elgens betydning for fryseboksen. Ei fin julegavebok, men mest for folk med lokal tilknytning.

Jon Østeng Hov: «Villmark i huldrelys»

(Gyldendal Fakta forlag)

Naturfotografen Jon Østeng Hov bor i et boligfelt i fjellbygda Ålen i Sør-Trøndelag. Fra sofakroken har han med kameraet fanget inn naturopplevelser som er få forunt. Hov har selv vært en aktiv del av naturen rundt seg, og gjennom sine kameralinser og tusenvis av timer til skogs og fjells gir han et innblikk i et vakkert stykke norsk natur. Hov har i denne boka vandret gjennom de fire årstidene, og med dialektspråkdrakt skildrer han sine opplevelser. Dette gir boka en ekstra sjel og stemning. Ei flott bok.

Olaf Schøll: «Til siste blåne»

(Naturforlaget)

Mange drømmer om det, et fåtall gjør alvor av det: å gå Norge på langs. Olaf Schøll gjorde denne bragden alene - i løpet av tre måneder. Schøll bestemte seg samtidig for å lage en blandingsbok av hele ekspedisjonen. Naturopplevelser er blandet med litt fjellfilosofi, geologi, glasiologi og biologi. Det blir litt mye av det gode. Denne kombinasjonen av naturopplevelser og naturfag føles litt oppstykket og blir ikke helt bra. Men forfatterdebutanten klarer i lange perioder å formidle sine opplevelser ganske godt. Fin lesning for deg som må nøye deg med Norge på langs i fantasien.

William Cecil Slingsby (oversatt og redigert av Jan Schwarzott): «Norge den nordlige arena»

(Grøndahl Dreyer/Cappelen Fakta)

Dersom du skal ha bare ei eneste naturbok i bokhylla. Bare ei? Da skal du velge denne! Et praktverk der deler ble skrevet for 96 år siden, på engelsk. Siden har Slingsbys familie bedt Jan Schwarzott gjendikte boka og ta med alle Slingsbys 21 norgesreiser. Dermed ble den dobbelt så stor som originalboka «Norway the Northern Playground». Denne boka leser du ikke fra perm til perm i ett jafs, men nyter i små porsjoner, som en fin sigar eller en dyr konjakk. Når du har lest, eller bedre sagt, opplevd de 353 sidene av denne boka, har du tilegnet deg et stort stykke norsk fjellhistorie. Boka utkom for to år siden, men dette er den beste fjellboka jeg har lest på norsk.

Per Roger Lauritzen: «Hytter over alle hauger» (Cappelen/Den Norske Turistforening) Forfatteren har tidligere utgitt tre bøker om Turistforeningens hytter i fjellet. Nå har Lauritzen satt punktum ved å samle noen av de gjenværende hyttene i ei egen bok, uten at det bærer preg av å være restesalg. Her finner du turforslag fra samtlige fylker, representert ved 54 hytter. Kartillustrasjonene og bildene kunne vært bedre, men forhindrer ikke at boka er både fin lesning og ikke minst ei god håndbok når de neste fjellferier skal planlegges.

Knut Brevik (red.): «Jakt 2001» (Orion Forlag) Bladet Jakt, hund og våpen følger i Se og Hør Forlagets fotspor. De utgir egen jaktårbok. Det burde de ikke ha gjort. I hvert fall burde de gjort det annerledes, og framfor alt bedre. Et aldeles uskarpt forsidefoto forteller litt om utgivernes fokuseringsvansker. Forfatterne har ikke klart å bestemme seg. Er målgruppa de blodferske jegerne eller veteranene? Ingen av dem får tilfredsstilt sine behov i denne boka, som er planlagt å bli en årviss utgivelse. Det fungerer dårlig å samle alt i ei og samme bok, og jaktboka minner mest om et blad i bokformat. Faktadelen med jaktområder, -tider og -priser er det eneste som er i nærheten av å holde mål.

Göran Bengtsson og Magnus Nyman: «Jaktens sjel» (Naturforlaget) En meget ambisiøs tittel på denne oversatte jaktboka, og forfatter og fotograf når ikke helt opp til hva de lover. Men med et solid knippe svært fine bilder fra ulike jaktformer får de i det minste lesernes drømmer og fantasier til å svinge. Bengtsson har skrevet noen jaktfilosofiske tekster mellom bildeblokkene, og boka bør falle i smak hos jegere som har forlest seg på rent jaktfaglige bøker.

Ragnar Frislid: «Med båt bak alle blåner» (Landbruksforlaget) Båtliv er så menn ikke bare forbeholdt kystbefolkningen. Det er mange muligheter på våre innsjøer også. Den første dampbåten ble sjøsatt for 160 år siden. Og det er dennes og dens arvtakeres kjølvann Frislid har fulgt. Flere av de gamle traverne går fortsatt i trafikk på innsjøer og vassdrag her i lande, mange med en fantastisk historie. Noen av de mest særegne båtene har fått sitt eget kapittel i boka. Ei fin lesebok, som også kan fungere som oppslagsbok og ferieplanlegger. Når du har reist med alle disse nostalgiske farkostene, har du sett mye av Norge. Det har Frislid gjort, og bildene gir boka et fint løft.