På tur i graffitigalleriet

Lund, også kjent som Hawk i hipphoppgruppa Warlocks, mener graffiti er en misforstått kunstform.

- Om 100 år kommer vår tids store graffitikunstnere til å bli sett på med beundring. Som alle store kunstnere blir vi ikke forstått av vår samtid. Nå har det gått så langt at vi må ha med balltre på jobb. Vekterne og politiet blir stadig råere i metodene for å stanse oss. Vi vil jo bare male, male og male, sier Lund.

Trasher ikke

Dagbladet brakte i går en sak om såkalt trashing , som blir stadig mer utbredt i Skandinavia. Trashing går ut på å ramponere T-banevogner og tagge ned det som er igjen. Ofte med passasjerer om bord.

- Dette har ingenting å gjøre med vår kultur. Jeg er dritlei av at taggere får skylda for alt hærverk, sier Lund.

Forsvarer tagging

Lund vil likevel ikke ta avstand fra ren tagging.

- Det virker som om det er taggingen folk flest reagerer på, ikke de store fargerike graffitiene. Hvis dere hadde sluttet med tagging, kunne dere kanskje blitt mer godtatt og fått male kunsten deres i fred?

- Det er nok helt riktig, men tagging og graffitipiecer er uløselig sammenknyttet. De er ett. Dette kan ikke forklares, og jeg skjønner at det virker dumt å forsvare tagging, sier Lund.

- Kan det ha noe å gjøre med at dere vil holde uttrykksformen ulovlig og dermed mer spenningsfylt?

- Ja. Jeg tror det er litt riktig, det, sier Haakon Lund.

SCI-FI-INSPIRERT: Detalj fra burner på Vålerenga aktivitetshus. Dette er et samarbeid mellom «Rock» og «Goal». - På slutten av 60-tallet startet den moderne grafittien som enkle sprayede navnetrekk. Dette ble gradvis utbygd til dagens store komposisjoner med landt større bevissthet om form, balanse og dybde, forklarer Lund.
TRASOPBURNER: Norske «Goal» som regnes som en av verdens ledende grafittiartister, står for dette ferske verket bak Trasop idrettshall. Grafittikunstner Håkon Lund forklarer: - Det er livsviktig med skråsikker føringg av hånda. Streken må sprayes kjapt, og avstanden til veggen må være helt korrekt. Bruken av forskjellige dyser er vitenskap.